current views are: 2

26 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση10:55

Ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί για το δημοσιονομικό κενό και την κάλυψη του

Μπορεί η χθεσινή ημέρα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ήταν αφιερωμένη στην ομαδική ψυχοθεραπεία που έκαναν  οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να δεχθούν τις προτάσεις Βαρουφάκη το μυαλό του πρωθυπουργού όμως βρισκόταν αλλού. 

Δημοσίευση 10:55’
αρθρο-newpost

Μπορεί η χθεσινή ημέρα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ήταν αφιερωμένη στην ομαδική ψυχοθεραπεία που έκαναν  οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να δεχθούν τις προτάσεις Βαρουφάκη το μυαλό του πρωθυπουργού όμως βρισκόταν αλλού. 

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Μπορεί η χθεσινή ημέρα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ήταν αφιερωμένη στην ομαδική ψυχοθεραπεία που έκαναν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να δεχθούν τις προτάσεις Βαρουφάκη το μυαλό του πρωθυπουργού όμως βρισκόταν αλλού. Σκεφτόταν το πώς θα αντιμετωπίσει τις οφειλές της χώρας έναντι των δανειστών με δεδομένο ότι οι εταίροι μας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο οικονομικής βοήθεια μέχρι την λήξη του προγράμματος. 

Έτσι ώρα με την ώρα γίνεται πλέον και πιο ξεκάθαρο ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα χωρίς  χρηματοδότηση, μέσα στο τετράμηνο. Και όλες οι ενδείξεις τείνουν σε ένα πράγμα. Ότι εάν συνεχιστεί ο οικονομικός στραγγαλισμός  της χώρας από τους Ευρωπαίους πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των υποχρεώσεών με δεδομένο ότι το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές. 

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συγκάλεσε χθες εκτάκτως σύσκεψη του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης. 

Εκεί εξετάστηκε μεταξύ άλλων , για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, μέχρι τον Ιούνιο,  η έκδοση εντόκων με τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν. 

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε πάντως ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους προκειμένου να καλυφθεί ομαλά αυτό το θέμα ενώ όταν  ρωτήθηκε για την υστέρηση των εσόδων ζήτησε « να έχουμε υπομονή δύο με τρεις μήνες και δεν θα υπάρχει κενό.» 

Έτσι λοιπόν οι οποίες γκρίνιες υπήρξαν μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός όλες αυτές τις ώρες  που μιλούσαν τα στελέχη του κόμματος του μπαινόβγαινε στην αίθουσα της Βουλής προκειμένου να έχει ο ίδιος αντίληψη για το πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα μέσα στο κόμμα του. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν εκείνος που άσκησε την πιο έντονη κριτική λέγοντας ότι:

«Δεν είχε υπάρξει προετοιμασία. Δεν υπήρξε συζήτηση στο υπουργικό πριν πάμε στις διαπραγματεύσεις για τους χειρισμούς. Υπάρχουν σημεία στην επιστολή που δεν θυμίζει γλώσσα δίκη μας. Θυμίζει γλώσσα των δανειστών. Αυτά τα λέω για να δούμε πως θα κινηθούμε από δω και πέρα και στα επόμενα βήματα». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Στάθης Λεουτσάκος: «Το κείμενο έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες είπε. Είναι σαν χρησμός του Μαντείου των Δελφών. Εμείς μπορούμε να δίνουμε μια ερμηνεία, οι δανειστές άλλη, και αυτό τελικά να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Χρειαζόμαστε σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα  ».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε μόνο απ όσους διαφωνούν να ξεκαθαρίσουν την στάση τους δηλώνοντας μέσα στην ΚΟ αν θα υπερψηφίσουν τις μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη ή όχι.


σχετικα αρθρα