Στην αντεπίθεση περνά η αξιωματική αντιπολίτευση, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με τους ευρωπαίους εταίρους. 
 
Σύμφωνα με κύκλους της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «απίστευτες ανακρίβειες και χοντρά ψέματα». 
 
Όπως εξηγούν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πέτυχε «το διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από τα μνημόνια» και «την απεμπλοκή από τα μνημόνια». Ωστόσο υποστηρίζουν πως αυτό είναι ψευδές καθώς η κυβέρνηση ζήτησε, με την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών στις 18 Φεβρουαρίου, και το Eurogroup ενέκρινε, την, υπό όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις, επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου για 4 ακόμη μήνες.
Όπως  υπογραμμίζουν ακριβώς το ίδιο είχε πράξει και η προηγούμενη Κυβέρνηση, στις 9 Δεκεμβρίου 2014, ζητώντας την τεχνική επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου για τους 2 πρώτους μήνες του 2015. 
 
Κύκλοι της Συγγρού τονίζουν πως είναι ανακριβές ότι η κυβέρνηση έβαλε «τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα». 
 
«Η νέα Ελληνική κυβέρνηση, στην απόφαση του Eurogroup, που προσυπέγραψε δεσμεύτηκε «να διασφαλίσει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή χρηματοδοτικά έσοδα, που απαιτούνται για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με την απόφαση του Εurogroup, του Νοεμβρίου του 2012», λένε πηγές που πρόσκεινται στη ΝΔ. 
 
Όπως εξηγούν «για το 2015 και μόνο προβλέπεται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματα θα συνεκτιμηθεί από τους «θεσμούς» (δηλαδή από την Τρόικα), λαμβάνοντας υπόψη και τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες. 
--Πρώτη παρατήρηση: η Τρόικα τελικά θα αποφασίσει την όποια φετινή αλλαγή στο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος. 
--Δεύτερη παρατήρηση: το αν και πόσο θα αλλάξει ο φετινός στόχος, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της ανάκαμψης. Κι όχι από τη διαπραγμάτευση που έγινε ως τώρα.
Δηλαδή, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, υπάρχουν ήδη δύο αρνητικά φαινόμενα. Μειωμένα δημόσια έσοδα και μειωμένη ανάπτυξη, που θα επιβαρύνει και τα έσοδα τους επόμενους μήνες».
 
Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις μπορεί να φέρουν αλλαγή του στόχου για φέτος, οδηγώντας όμως σε δύο άλλες μεγάλες δυσκολίες: Πρώτον, διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή σε νέα μέτρα λιτότητας για φέτος. Και δεύτερον, σε νέο δανεισμό και νέο Μνημόνιο για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή νέα μέτρα λιτότητας και στα επόμενα χρόνια. 
 
Κύκλοι της ΝΔ υποστηρίζουν πως είναι ψευδές πως στο κείμενο της συμφωνίας «εμπεριέχεται ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», καθώς όπως λένε, «περιλαμβάνονται, γενικόλογα και αόριστα, πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και φυσικά ούτε καν οι πολιτικές του 1ου πυλώνα.»
 
Στη Συγγρού τονίζουν πως δεν υπάρχει  πουθενά στη συμφωνία μέτρα για την άμεση ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, όπως «η κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης».
 
Από τη Νέα Δημοκρατία κατηγορούν την κυβέρνηση, ότι στο non-paper, αναφέρεται σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, δεν έχει  κάνει καμία αναφορά στους φορολογικούς συντελεστές. «Και αυτό γιατί δεσμεύεται να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της πολιτικής για το ΦΠΑ, μεταβάλλοντας συντελεστές, περιορίζοντας εξαιρέσεις, καταργώντας φορολογικές ελαφρύνσεις», υποστηρίζουν. 
 
Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η συμφωνία αναφέρεται γενικόλογα στα εργασιακά και «φυσικά ούτε κουβέντα για τα συνταξιοδοτικά».
 
Όπως εξηγούν η κυβέρνηση « έχει δεσμευθεί να συνεχίσει ("continue.") τις πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος: με τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών, τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων, την κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μεγαλύτερη σύνδεση συντάξεων με ασφαλιστικές εισφορές. Πολιτικές που μέχρι πρόσφατα κατήγγειλλε!». 
 
Και συνεχίζουν: «Γιατί έχει δεσμευθεί να καταργήσει φόρους υπέρ τρίτων. Η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση άνω των 30 τέτοιων φόρων και η τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν ψήφισε ούτε μία.
Γιατί έχει δεσμευθεί να προχωρήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, ακολουθώντας, όπως έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση, τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας ILO και τον ΟΟΣΑ. Ενώ παραπέμπει στο μέλλον και την επέκταση των υπαρχόντων σχημάτων για προσωρινή απασχόληση και την αύξηση του κατώτατου μισθού». 
 
Κατηγορούν την κυβέρνηση ως ανακόλουθη στη δέσμευσή της για κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων  «με ένα νόμο και ένα άρθρο», ενώ την κατηγορούν ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων μέσω αυξήσεων του ΦΠΑ.
 
Σχετικά με τις «περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις», στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν πως «το email Χαρδούβελη δεν περιέχει τίποτε για μείωση συντάξεων, κύριων ή επικουρικών».