current views are: 2

26 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση13:13

Πολλές επικριτικές φωνές εκ των έσω για τον Αλέξη Τσίπρα

Η βίαιη ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ και η είσοδος σε μια νέα φάση με μνημονιακό άρωμα είναι σαφές ότι επηρεάζει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο κυβερνών κόμμα.

Δημοσίευση 13:13’
αρθρο-newpost

Η βίαιη ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ και η είσοδος σε μια νέα φάση με μνημονιακό άρωμα είναι σαφές ότι επηρεάζει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο κυβερνών κόμμα.

Γράφει ο Iωάννης Μαρτέλλος 

Η βίαιη ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ και η είσοδος σε μια νέα φάση με μνημονιακό άρωμα είναι σαφές ότι επηρεάζει τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο κυβερνών κόμμα. Η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τις μεγάλες εσωτερικές αντιφάσεις που υπάρχουν για τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τους εταίρους και δανειστές.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με πολλές επικριτικές φωνές στο εσωτερικό της Κ.Ο, όπου χθες καταγράφηκαν τα πρώτα σημαντικά ρήγματα, αφού η συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αλλά υπήρξαν τουλάχιστον 25 βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν. 

Μεταξύ αυτών που ψήφισαν κατά ήταν οι Στάθης Λεουτσάκος, Ελένη Σωτηρίου, Κώστας Δελημήτρος, Ιωάννα Γαϊτάνη και Δημήτρης Κοδέλλας, ενώ στα «λευκά» συμπεριλαμβάνονται οι ψήφοι των υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη. 

Ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης, αφού για πρώτη φορά, με τη συμπλήρωση ενός μήνα στην εξουσία (σ.σ. μήνας του μέλιτος), δεκάδες βουλευτές προέβησαν σε κριτική και έκαναν λόγο για υποχώρηση και συμβιβασμό. Μια από τις πολλές επικριτικές τοποθετήσεις ήταν της Μαρίας Κανελλοπούλου που είπε: «κυκλοφορεί ένα ωραίο tweet, 8 στους 10 στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι δυο είναι αριστεροί». 

Η αδυναμία υπεράσπισης της νέας συμφωνίας ήταν εμφανής, καθώς σε μια στιγμή υπήρξαν και εισηγήσεις από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να μην έρθει καθόλου στη Βουλή η συμφωνία παράτασης. Μια τέτοια απόφαση όμως θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και ειδικά για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. 

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί εσωκομματικά κτυπήματα και θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να είναι ενιαίο με μια φωνή και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένονται και τοποθετήσεις στα άλλα κομματικά όργανα, υπουργών με βαρύνουσα γνώμη, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. 

Την ίδια στιγμή για να ξεφύγει από την δύσκολη θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τη νέα συμφωνία που συμφωνήθηκε με τους θεσμικούς εταίρους ετοιμάζουν εξεταστική επιτροπή για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο, αλλά δεν θα ζητάνε γενικώς, τη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν τη χώρα στην τριμερή των πιστωτών, αλλά από τον Οκτώβριο του 2009 μετά την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. 


σχετικα αρθρα