«Χρειάστηκαν μόλις λίγες απλές αλήθειες από την Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με τα βασικά της διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη για να κατευναστεί η μαχητική νέα κυβέρνηση της Αθήνας» αναφέρει το Bloomberg, σχετικά με το παρασκήνιο της συμφωνίας του Eurogroup της Παρασκευής.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, η καγκελάριος εξήγησε στον έλληνα πρωθυπουργό, στο τηλεφώνημα διάρκειας 50 λεπτών που είχαν στις 19 Φεβρουαρίου, τι σημαίνει πραγματικότητα. Δεν υπήρχε πολύς χρόνος για τη συμφωνία που θα κρατούσε στη ζωή την Ελλάδα και η Γερμανία δεν σκόπευε να κάνει πίσω. Ήταν η πρώτη σημαντική συνομιλία τους μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, υπογραμμίζεται.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Τσίπρας έγραψε στο στο Twitter ότι είχαν κοινό συμφέρον «να βρουν μια αμοιβαία επωφελή λύση». Και την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών έκλεισε τη συμφωνία στο Eurogroup.

Ένα μήνα στην εξουσία, ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τις υποσχέσεις με τις οποίες εκλέχθηκαν, έχουν ενοχλήσει τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη και έχουν πυροδοτήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις τους, γράφει το αμερικανικό δίκτυο. Ως αντάλλαγμα, πήραν μία επέκταση του προγράμματος κατά τέσσερις μήνες και τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν ξανά στο χείλος της οικονομικής αβύσσου πριν να τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Το τηλεφώνημα του Τσίπρα στη Μέρκελ έθεσε τις βάσεις για συμφωνία τονίζεται.