Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Την στρατηγική που θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση «χτίζει» μέρα –μέρα ο Αντώνης Σαμαράς. Στο γραφείο του στη λεωφόρο Συγγρού πραγματοποιούνται καθημερινά δύο συσκέψεις. Η πρώτη είναι με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του υπουργείου οικονομικών και των παραγωγικών υπουργείων.

Οι βουλευτές παρέχουν καθημερινή ενημέρωση στον κ. Σαμαρά για την πορεία των εσόδων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost τα ίδια στελέχη βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της κοστολόγησης των κυβερνητικών εξαγγελιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ εκτιμά ότι με την παρούσα υστέρηση των εσόδων αλλά και τις «ανυπόστατες και πρακτικώς ανεφάρμοστες» κυβερνητικές εξαγγελίες,  αποτελεί μονόδρομο η επιστροφή σε νέο μνημόνιο που θα συνοδεύεται απαραιτήτως από νέα μέτρα. 

Η δεύτερη σύσκεψη που λαμβάνει χώρα επίσης στο γραφείο του προέδρου του κόμματος της ΝΔ είναι αυτή με τους στενούς του συνεργάτες , τον εκπρόσωπο του κόμματος, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τον γραμματέα. Στόχος αυτής της κίνησης η αντιμετώπιση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που αντιδρά στις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας. Μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας παραμένει η κόντρα στο εσωτερικό της ΝΔ όσων υποστηρίζουν ακόμη την θεωρία της «αριστερής παρένθεσης» και όσων ζητούν από την ηγεσία μια πιο πραγματιστική και ρεαλιστική αντιπολίτευση. Η προσπάθεια Σαμαρά να εμφανιστεί δικαιωμένος από τις εξελίξεις στην οικονομία ενόψει της εσωκομματικής μάχης φαίνεται από το γεγονός ότι η ΝΔ έσπευσε να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι οδηγεί την χώρα σε νέο μνημόνιο αλλά και να συγκρίνει παράγραφο –παράγραφο τα mail Βαρουφάκη και Χαρδούβελη.

Σε αυτήν την στάση προστέθηκε και η δήλωση Καραγκούνη σχετικά με τις απoφάσεις για τους παράνομους μετανάστες που απευθυνόταν εμφανώς στο δεξιό και κεντροδεξιό ακροατήριο που πρέπει να πεισθεί ότι αφενός σε επίπεδο οικονομίας το μνημόνιο παραμένει, αφετέρου σε επίπεδο μεταναστευτικής πολιτικής εφαρμόζονται ακροαριστερές τακτικές που ενδέχεται να πλήξουν την κοινωνική συνοχή.

Στην τακτική αυτή της Συγγρού αντιδρούν αρκετοί βουλευτές που αναμένεται μάλιστα να πάρουν τον λόγο και στην επικείμενη συνεδρίαση τηw ΚΟ του κόμματος.

Η επιχειρηματολογία τους, που είναι γνωστή και στην ηγεσία του κόμματος, είναι ότι είναι τουλάχιστον «οξύμωρο να κατηγορείς κάποιον για κωλοτούμπα, όταν προεκλογικά συντηρούσες την κινδυνολογία που έφτανε έως την χρεοκοπία της χώρας».

Επιπλέον, οι ίδιοι βουλευτές σε δημόσιες τοποθετήσεις τους ζητούν την στροφή στο κέντρο και όχι την επιμονή στο δεξιό και ακροδεξιό ακροατήριο στο οποίο φαίνεται ότι συνεχίζει να επενδύει η ηγετική ομάδα.