«Φουντώνουν» τα σενάρια από Βερολίνο και Βρυξέλλες για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο MNI, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία. Η εν λόγω συζήτηση διεξάγεται από τον Σεπτέμβριο του 2014, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

 

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας», έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη ανεπίσημες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, όπου γίνεται λόγος για «τουλάχιστον 20 δισ.», τα οποία «χρειάζεται το ελληνικό κράτος από τον Ιούνιο και έπειτα», όπως αναφέρει, σύμφωνα με τη DW.

Σχόλιο της FAZ εκτιμά ότι είναι κοινό μυστικό στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ότι «ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα είναι απαραίτητο. (…) Ποτέ ξανά δεν έχει λάβει μία τόσο μικρή χώρα ένα τόσο γιγαντιαίο πακέτο όσο η Ελλάδα. (…) Έως τώρα πρόκειται μόνο για δάνεια και εγγυήσεις, λέει η γερμανική κυβέρνηση. Η υπόθεση θα γίνει πραγματικά ακριβή όταν θα πρέπει να παραγραφεί ένα μεγάλο μέρος αυτών. Οι επικριτές της πολιτικής διάσωσης προειδοποιούσαν διαρκώς ότι η Ελλάδα θα γίνει για τους φορολογούμενους ένα βαρέλι δίχως πάτο. Δυστυχώς, είναι έτσι».

Παράλληλα,, ο οικονομολόγος Λαρς Φελτ, ένας εκ των πέντε «σοφών» της γερμανικής οικονομίας που συμβουλεύουν και την καγκελαρία, είπε σε δηλώσεις του ότι μόνο από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο χρειάζεται η Ελλάδα 10 δισ. ευρώ. Επειδή η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας.

Yψηλόβαθμος αξιωματούχος από το SPD, από την πλευρά του δήλωσε στο Spiegel χθες ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας αξίας πολύ υψηλότερης των 10 δισ. ευρώ, θα ήταν σύντομα απαραίτητο εάν η Ελλάδα παρέμενε μέλος της ευρωζώνης.