Αυστηρό μήνυμα έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ελληνική κυβέρνηση για τις δηλώσεις στελεχών της περί παράτασης της αποπληρωμής της δόσης του Μαρτίου.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον επικαλούμενος πηγές του Ταμείου, «ακόμη και αν τεθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, αίτημα για αναβολή στην πληρωμή της δόσης του Μαρτίου από την Ελλάδα, δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τα μέλη».

Οι ίδιες πηγές σύμφωνα με το MEGA επεσήμαναν πως «σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να απαιτηθεί από την Αθήνα η υπογραφή νέου, τρίτου μνημονίου».

Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο εάν θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» ενδεχόμενο αίτημα δίμηνης αναβολής της καταβολής των 400 εκατομμυρίων ευρώ, τότε πηγές του Ταμείου αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, ειδικά εάν αν δεν γίνει σε συνεννόηση με το Ταμείο και τους δανειστές, με την υποσημείωση πάντως πως κάτι τέτοιο δεν το θέλει κανείς.

Αξίζει να σημειωθεί ταυτόχρονα ότι στελέχη του ΔΝΤ, σύμφωνα με το MEGA, βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία τις κινήσεις αυτές της Αθήνας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για μπλόφα.

Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ με θέμα την Ελλάδα.

Αν και τα στελέχη του Ταμείου δεν την χαρακτηρίζουν «έκτακτη», εν τούτοις προήδρευσε η κυρία Λαγκάρντ, ενώ την ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις μετά το Eurogroup έκανε ο κύριος Τόμσεν.

Ο κύριος Τόμσεν ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ΔΝΤ είναι ανοιχτό να ονομάσει το πρόγραμμα όπως θέλει η Αθήνα, αλλά το Μνημόνιο (ΜoU) πρέπει να υπάρχει, καθώς «και να θέλαμε να μην υπάρχει, είναι ανάγκη να υπάρχει».