Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Με την συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται ολοκληρώνεται τουλάχιστον τυπικά η συζήτηση για την συμφωνία Βαρουφάκη σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί όπως και στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να εκφραστούν  σοβαρές ενστάσεις για την νέα συμφωνία  δεδομένου μάλιστα ότι στην ΚΕ η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη εκπροσωπείται με ένα μεγάλο ποσοστό. 

Χθες πάντως ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννη Μηλιός εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι “Το επόμενο διάστημα των 4 μηνών θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Σε αυτή τη μάχη στόχο έχουμε: 

-Να προχωρήσουμε γοργά στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης. 

-να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό. 

- να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατειά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα, υλοποιώντας το βασικό κορμό των δεσμεύσεών μας στα λαϊκά στρώματα 

- να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης 

Στην ΚΕ πέραν της συζήτησης  που θα γίνει για το σχέδιο μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη , αναμένεται να συζητηθούν και οργανωτικά θέματα όπως η εκλογή νέας  ολιγομελούς Πολιτικής Γραμματείας, και νέου Γενικού Γραμματέα ενώ πρόκειται  να αντικατασταθούν και αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. 

Επικρατέστερος για την θέση του Γραμματέα θεωρείται ο Τάσος  Κορωνάκης, μέλος της ΠΓ αλλά και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Η αλλαγή του κ. Βίτσα θεωρείται δεδομένη  μετά την εκλογή του στο κοινοβούλιο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα. 

Αλλαγές θα γίνουν και στην Πολιτική Γραμματεία αφού αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των μελών της από 23 που είναι σήμερα σε 11-13. Φυσικά από την Π.Γ. αναμένεται να παραιτηθούν όσα μέλη  έχουν εκλεγεί βουλευτές ή έχουν γίνει υπουργοί. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 27 , παράγραφος 5 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρεται στις σχέσεις του κόμματος με το κράτος και την κυβέρνηση , αναφέρεται  ότι: «Τα στελέχη που κατέχουν αμειβόμενη κυβερνητική θέση ή αξίωμα (μέλος Υπουργικού Συμβουλίου ή μέλος ΔΣ Δημόσιου Οργανισμού / Διεθνούς Οργανισμού  , Υφυπουργοί), δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25% των μελών κάθε οργάνου του κόμματος.