Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Με διάθεση να μιλήσουν αναμένεται να προσέλθουν, την επόμενη εβδομάδα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με αντικείμενο το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. Άλλωστε, η 12ώρη συνεδρίαση των συναδέλφων τους του ΣΥΡΙΖΑ, προχθές, όχι μόνον τους άνοιξε την όρεξη ενόψει της Πέμπτης.

Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα συγκαλείτο με αποκλειστικό θέμα την ομιλία του Προέδρου του κόμματος, χωρίς να δίδεται δηλαδή ο λόγος στους βουλευτές, κάτι που θα αλλάξει μετά από πολύ καιρό.
Την εξέλιξη της συζήτησης στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επηρεάζει μία σειρά από παράγοντες, εξωγενείς και εσωτερικοί. 

Στους εξωγενείς περιλαμβάνεται, κυρίαρχα, οι εν εξελίξει τριβές της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη (σ.σ. χθες για το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής των οφειλομένων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ, που πυροδοτούν την καχυποψία των ευρωπαίων) αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο ταμειακής ασφυξίας της χώρας τις επόμενες λίγες εβδομάδες. 

Οι κίνδυνοι αυτοί λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλά στελέχη που προβληματίζονται για την εικόνα εσωστρέφειας, σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία. Στον αντίποδα, άλλοι εκ των κορυφαίων θεωρούν ότι, ακριβώς, λόγω της σοβαρότητας των προβλημάτων, η ΝΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε βαθιά αυτοκριτική και να ανοίξει τη συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων από την πολιτική πρόταση και το ιδεολογικό στίγμα μέχρι τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και την ηγεσία. 

Στους ενδογενείς παράγοντες, περιλαμβάνονται προφανώς η δυναμική και οι επιδιώξεις των κορυφαίων. 

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς βλέπει τη ρητορική του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την επιχειρηματολογία του για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η ανάδειξη του κόμματος της αριστεράς στην εξουσία να δικαιώνονται ενώ στο επιτελείο του το σενάριο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο άμεσο μέλλον δεν έχει εγκαταλειφθεί. Επιπλέον, ο τέως Πρωθυπουργός έχει ένα πρόσθετο όπλο έναντι της όποιας κριτικής για την πολιτική που ασκήθηκε στα 2,5 έτη διακυβέρνησης: τις ασφυκτικές πιέσεις της ευρωζώνης, που επιβεβαιώθηκαν και με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά και την... σιωπηρή αποδοχή των πολιτικών αυτών από τους περισσότερους εκ των βουλευτών και κυρίως τα κυβερνητικά στελέχη που σήμερα βρίσκονται σε θέση αμφισβητία. 

Ο κ. Κ. Καραμανλής έχει σαφείς θέσεις υπέρ της μη ανακίνησης ζητήματα ηγεσίας, σε αυτή τη φάση, ενώ η παρουσία του θα περιοριστεί μόνον κατά τη διάρκεια της ομιλίας Σαμαρά ενώ θα αποχωρήσει στη συνέχεια. 

Στον αντίποδα, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει όλα τα ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία. Κρίσιμη, για τους συσχετισμούς, θα είναι και η στάση των υπολοίπων βουλευτών, είτε εμφανίζονται στην ομάδα των “μνηστήρων” είτε όχι. Διότι, προφανέστατα, άλλες διαστάσεις θα λάβει μία αμφισβήτηση που εδράζεται στις τοποθετήσεις ενός – δύο ή και περισσότερων στελεχών και αλλιώς εάν μία σημαντική μερίδα των γαλάζιων κοινοβουλευτικών, όπως πχ οι Ευρ. Στυλιανίδης και Νικ. Δένδιας ασκήσουν κριτική, ακόμη κι αν δεν αμφισβητήσουν τον κ. Σαμαρά. 

Κατ' αντιστοιχία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ποιοι και πόσοι της “προεδρικής φρουράς” θα αναλάβουν τη στήριξη Σαμαρά καθώς και η στάση που θα τηρήσουν στελέχη που χαράσσουν διακριτή πορεία όπως ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης.