ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πράσινο» από τη γερμανική βουλή στην παράταση της δανειακής σύμβασης

Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2015, 09:14 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2015, 13:08
«Πράσινο» από τη γερμανική βουλή στην παράταση της δανειακής σύμβασης
Facebook Twitter Whatsapp

Υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας ψήφισε η γερμανική βουλή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπέρ του αιτήματος παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας ψήφισε η γερμανική βουλή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, από τους συνολικά 587 βουλευτές που ψήφισαν, 542 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ, 32 κατά, ενώ 13 απείχαν. 

Νωρίτερα, στη Bundestag προηγήθηκε συζήτηση, με τα κόμματα στο σύνολό τους να τάσσονται υπέρ της παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην εισήγησή του τόνισε πως η παράταση δίνεται «για να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να κλείσει επιτυχώς το πρόγραμμα» και ζήτησε την έγκριση της απόφασης.

«Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, και οι αναφορές ακόμη και των τελευταίων ημερών δεν την έκαναν ευκολότερη. Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη», ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, επιμένοντας ότι προϋπόθεση παραμένει η τήρηση των δεσμεύεων.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα», επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε.

«Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, πρόσθεσε, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη. Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε», είπε. 

«Η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» και «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο», σημείωσε σε άλλο σημείο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε σήμερα στη γερμανική Βουλή είναι το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διεκόπη από παρεμβάσεις βουλευτών τόνισε ότι «δεν έχει διάθεση» για τέτοια και ότι το ζήτημα «είναι πολύ σοβαρό».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι έκανε λόγο για «πολιτική-καμικάζι» εκ μέρους της ΕΕ, της ΕΚΤ και της ΔΝΤ. 

Ο ίδιος ζήτησε αντί για μια πολιτική που μειώνει το επίπεδο των κοινωνικών παροχών, να ασκηθεί πολιτική ανοικοδόμησης - διαφορετικά, όπως είπε, «δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστραφούν τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του Die Linke τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ»για τη νότια Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή «υπερψηφίζουμε την παράταση του πακέτου βοήθειας για τέσσερις μήνες ώστε η Αθήνα να πάρει μια ανάσα και να μπορέσει να επεξεργαστεί νέα σχέδια ώστε να ανακάμψει οικονομικά».

Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ υπογράμμισε πως «μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Γερμανία».

Επίσης, ο Σνάιντερ σημείωσε πως συμμερίζεται τα αισθήματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι αυτή η απόφαση δεν είναι εύκολη, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται μόνο για την παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες, όχι για επιπλέον χρήματα και έκανε λόγο για «πολιτικό σφάλμα» όταν η γερμανική κυβέρνηση εμπόδισε το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Λάθος, όπως είπε, είναι όμως και το γεγονός ότι δεν κάνει η ίδια η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι επιβάλλονται από έξω.

Για τα δημοσιονομικά, ο εκπρόσωπος της ΚΟ του SPD επανέλαβε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά σημείωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αξίζει μια ευκαιρία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, ώστε ο κάθε Έλληνας -και όχι μόνο ο απλός κόσμος- να συμβάλει στον στόχο εξοικονόμησης. «Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Αυτό αποτελεί όρο για το SPD» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής του SPD, Άξελ Σέφερ, κρατώντας το χθεσινό πρωτοσέλιδό της με διαγεγραμμμένο τον πηχυαίο τίτλο «Nein» («όχι»), που απευθυνόταν στην Ελλάδα, καταδίκασε την ανθελληνική εκστρατεία της εφημερίδας. 

Στην ομιλία του ο κ. Σέφερ ανέφερε ότι «η απειλή για αποκλεισμό από την Ευρωζώνη και η συζήτηση για Grexit είναι ανοησία - κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει γερμανική επιβολή επί της Αθήνας ούτε γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, όλα τα κράτη είναι ισότιμα». Συνεννόηση μπορεί να υπάρξει «μόνο μέσω αμοιβαίας κατανόησης» πρόσθεσε.

Υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ελλάδα- με πολλούς τρόπους.

«Δεν είμαστε ο μπαμπούλας, όπως μας παρουσιάζουν κάποιοι από τους πολιτικούς και από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Γκάουκ μιλώντας στο ραδιόφωνο MDR-Info και τόνισε ότι η χώρα του βοηθά όχι μόνο με καλά λόγια αλλά και διαθέτοντας πάρα πολλά μέσα στην Ελλάδα.

«Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αναλάβει ευθύνη και ασχολείται με το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα» διαβεβαίωσε ο Γερμανός Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Bundestag έρχεται αντιμέτωπη με το ερώτημα «τι θα κέρδιζε η Ευρώπη εάν ένα μέρος της κοινότητας χανόταν».

Για το θέμα των κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα δήλωσε: «Υπάρχουν αυτές οι δύσκολες καταστάσεις, ότι πρέπει να περάσεις μέσα από "την πεδιάδα των δακρύων" ώστε να έχεις μετά με μια μεταρρυθμισμένη κοινωνία και πάλι επιτυχίες».

Ντ. Μ.