Για την ύπαρξη σημαντικού αφορολόγητου πλούτου σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία κάνει λόγο ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα New York Times και τονίζει πως το συνολικό ύψος τους εκτιμάται στα 120 δισ. ευρώ συνολικά.

Κατά τον κ. Νικολούδη υπάρχουν άνθρωποι που προκάλεσαν ζημιά στο ελληνικό κράτος από τη στιγμή που δεν κατέβαλαν τους φόρους τους, τη στιγμή που οι περισσότεροι στραγγαλίζονταν από την καταβολή φόρων.

Λέει χαρακτηριστικά:

«Δεν έχω τίποτα εναντίον των πλουσίων ανθρώπων. Είμαι εναντίον των ανέντιμων πλούσιους ανθρώπους. Και είμαι εδώ για να τους πιάσω». 

Όπως αναφέρει το άρθρο, «η Ελλάδα για χρόνια είχε προσπαθήσει να επιτεθεί στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή: από τον μικρό ιδιοκτήτη ταβέρνας, έως τον ισχυρό ολιγάρχη της χώρας. Τώρα, είναι η σειρά του Αλέξη Τσίπρα να διακηρύξει την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων. Κατά τον κ. Νικολούδη το πλεονέκτημα του Τσίπρα και της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ στην εξουσία και επομένως δεν έχει σχέση με συμφέροντα». 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως εξηγεί ο υπουργός, είναι να καταβληθούν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αναδιαμόρφωση του συστήματος στο οποίο μέχρι τώρα οι Έλληνες μεγιστάνες κυριαρχούσαν στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και πολλές φορές με σκοτεινές επιχειρηματικές πρακτικές. Το σημείο εκκίνησης θα είναι η είσπραξη των φόρων, έτσι ώστε να διαφανεί πως η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου. «Ο 65χρονος Νικολούδης είναι ο άνθρωπος κλειδί σε αυτή την εκστρατεία καθαρισμού», σημειώνει η εφημερίδα.

Ως πρώην εισαγγελέας της αρχής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ο κ. Νικολούδης πέρασε δεκαετίες ασχολούμενος με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, λαθρεμπορίου καυσίμων και διαφθοράς. Τώρα, γράφουν οι New York Times σχεδιάζει να βάλει στο στόχαστρο τους ολιγάρχες της Ελλάδας.

Προς το παρόν όμως, ο υπουργός επικεντρώνει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη στιγμή που εκτιμάται ότι 76 δισ. ευρώ φόρων δεν έχουν πληρωθεί στο ελληνικό δημόσιο. Όπως διαμηνύει, έχει στα χέρια του 3500 υποθέσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευελπιστεί να τα συγκεντρώσει μέχρι το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, σημειώνει πως ακόμη 22.000 υποθέσεις πολλών δισ. ευρώ σύντομα θα είναι έτοιμες προς διερεύνηση.

Ωστόσο όπως σημειώνει, το πιο εξοργιστικό απ' όλα, είναι το γεγονός ότι υπάρχει σημαντικός αφορολόγητος πλούτος εκτός Ελλάδας. Ο κ. Νικολούδης κάνει λόγο για 2.000 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, το συνολικό ύψος των οποίων εκτιμάται στα 120 δισ. ευρώ συνολικά.Η περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ είναι ενδεικτική, αναφέρει.

Η εφημερίδα θυμίζει πως ο κ. Νικολούδης βοήθησε στη δίωξη της υπόθεσης Λαυρεντιάδη που είχε κατηγορηθεί για απάτη και φοροδιαφυγή. «Ήταν σαν το Κουτί της Πανδώρας», λέει τώρα και συμπληρώνει πως ο συγκεκριμένος δεν είναι ο μοναδικός μεγιστάνας που μετέχει σε μια κλειστή κάστα ανθρώπων που απλώνουν τα πλοκάμια τους σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Άλλος στόχος του είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, κάτι που έχει επισημάνει και ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Επ' αυτού, πάλι η εφημερίδα, υπενθυμίζει την περίπτωση της ΕΤΕΚΑ και του Γιώργου Σπανού που είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι μετείχε σε κύκλωμα λαθρεμπορίου καυσίμων.

Ο κ. Νικολούδης λέει πως δεν είναι θαυματοποιός και ότι είναι φρόνιμο να παραμείνουν όλοι ρεαλιστές. «Εάν δουν οι άνθρωποι πως είμαι καθαρός και ο πρωθυπουργός είναι καθαρός και οι ανέντιμοι μπουν στη φυλακή, τότε θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε μια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία. Προτεραιότητά μας είναι να συλλέξουμε περισσότερα».