Η ελληνική επέκταση στοχεύει στο «να δοθεί χρόνος για να κλείσει επιτυχώς το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εισήγησή του στη γερμανική Βουλή, ζητώντας την έγκριση της απόφασης. 

«Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, και οι αναφορές ακόμη και των τελευταίων ημερών δεν την έκαναν ευκολότερη. Η βάση του αιτήματος προς τη Βουλή είναι η δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα χωρίς καμμιά επιφύλαξη», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, επιμένοντας ότι προϋπόθεση παραμένει η τήρηση των δεσμεύεων.

Όπως είπε, η Αθήνα «έχει συμφωνήσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα». Τα κεφάλαια που απομένουν θα εκταμιευθούν, τόνισε, «αφού οι θεσμοί επιβεβαιώσουν» ότι οι προϋποθέσεις τηρήθηκαν.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

«Πάντα σεβόμαστε τις εκλογές, πρόσθεσε, αλλά η Ελλάδα «δεν μπορεί μόνη της να αποφασίσει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για όλη την Ευρώπη. Αποδείξαμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος και αυτόν πρέπει να συνεχίσουμε», επεσήμανε. 

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι το βιοτικό επίπεδο και ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από ό,τι στην Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για τη Γερμανία.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ υπερτόνισε τη σημασία τόσο της αλληλεγγύης όσο και της αξιοπιστίας. «Η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» και «δεν σημαίνει ότι μπορείς να αφήνεις τον άλλον να σε εκβιάζει, αλλά ότι πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλο», σημείωσε. 

«Είναι επίσης σημαντικό όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» είπε, «η αλληλεγγύη σημαίνει φυσικά επίσης πως ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του».

«Στην Ευρώπη είμαστε μία κοινότητα, και ειδικά εμείς στη Γερμανία είμαστε καλύτερα όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά» τόνισε, και «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη». 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη γερμανική Βουλή είναι το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διεκόπη από παρεμβάσεις βουλευτών τόνισε ότι «δεν έχει διάθεση» για τέτοια και ότι το ζήτημα «είναι πολύ σοβαρό».