Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Διίστανται οι απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το εάν τελικώς θα πρέπει να περάσει η συμφωνία με τους εταίρους από τη Βουλή ή όχι. 

Όσοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι ένα νομικό κείμενο και όχι πολιτικό προσβλέπουν στην τελική γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων του πρωθυπουργού και αναπτύσσουν επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ρισκάρει την καταγραφή απωλειών σε μία ψηφοφορία με τόσο κρίσιμο αντικείμενο. 

Το Μαξίμου γενικώς δεν φοβάται ότι τα κατά στην ψηφοφορία θα είναι τόσα όσα φάνηκαν από τα υψωμένα χέρια στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύει ότι ακόμη και οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θα συνταχθούν με την κυβερνητική πλειοψηφία. Στην κυβέρνηση ωστόσο θεωρούν ότι επικοινωνιακά θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα εάν αμφισβητηθούν επί της ουσίας οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα ως προς τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που οδήγησαν στην συγκεκριμένη συμφωνία. 

Από την άλλη όσοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από το κοινοβούλιο λένε ότι για πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποφύγει την ψηφοφορία, ούτως ώστε αργότερα λυμένη από την υπερψήφιση της συμφωνίας –έστω και με απώλειες- να προχωρήσει τάχιστα το κυβερνητικό της έργο. 

Πάντως τίποτε δεν θα προχωρήσει προτού τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και οι θεσμοί επικυρώσουν πρώτοι την συμφωνία ούτως ώστε αμέσως μετά να αποφασίσει και η ελληνική πλευρά πώς θα χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα. 

Από την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώθηκε ότι οι τόνοι κατέβηκαν και ότι τα μέλη του οργάνου δεν είχαν διάθεση για αντιπαραθέσεις. Ούτε ο Γιάννης Μηλιός που ανήρτησε κριτικό κείμενο για την συμφωνία στην ιστοσελίδα του  πυροδότησε την ένταση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στα υπουργεία να καταθέσουν τάχιστα στη Βουλή τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα και αφορούν την ανθρωπιστική κρίση και την ρύθμιση για τις 100 δόσεις σε εφορίες και ταμεία.