Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Κύκλοι της Συγγρού δηλώνουν πως «ο κ. Βαρουφάκης καταφέρνει κάθε φορά να μας εκπλήσσει! Αν και όχι ευχάριστα: Όσο μιλάει, τόσο δείχνει ότι δεν ξέρει τι λέει, δεν ξέρει γιατί ακριβώς μιλάει και δεν ξέρει τι έχει υπογράψει…» και διερωτώνται πως είναι δυνατόν να πανηγυρίζει «με όλη αυτή την ασάφεια». 

Παράλληλα, οι πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα των πλεονασμάτων σημειώνουν ότι «ο ίδιος νομίζει ότι αυτά τα πλεονάσματα έχουν πλέον αλλάξει. Δεν κατάλαβε τι υπέγραψε: το κείμενο λέει ρητά ότι παραμένουν τα «κατάλληλα πλεονάσματα», όπως προβλέπονται στην απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 (4,5% του ΑΕΠ)». «Δηλαδή το πόσο θα είναι το πλεόνασμα που ανέλαβε την υποχρέωση, με την υπογραφή του, να επιτύχει φέτος, θα του το πει η Τρόϊκα, την οποία κατά τα άλλα τη θεωρεί… «τελειωμένη»! Χώρια που όσο πέσουμε κάτω από το 3%, θα μας το δανείσουν. Δηλαδή θα μας βάλουν σε νέο Μνημόνιο…», προσθέτουν.

Επιπλέον, κατηγορούν τον κ. Βαρουφάκη ότι ξαναβάζει τη χώρα σε μνημόνια και αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Και βεβαίως, η διαπραγματευτική θέση μιας χώρας που εξακολουθεί να ζητά δανεικά είναι πολύ χειρότερη, από τη θέση μιας χώρας που παύει να ζητά δανεικά. Επιδείνωσε τη θέση της Ελλάδας. Δεν τη βελτίωσε…  

«Ο κ. Βαρουφάκης, μέχρι πριν μια βδομάδα, έλεγε ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα της τελευταίας δόσης. Τώρα λέει ότι χωρίς αυτά, η χώρα έχει μεγάλο πρόβλημα. Πότε το κατάλαβε; Μετά την απόφαση της «δημιουργικής ασάφειας»; », επισημαίνουν. 

Ακόμη, αναφέρονται στην ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, τονίζοντας πως η ΝΔ απέρριψε την κατάργηση έκπτωσης στα νησιά, την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, τα βιβλία και τα φάρμακα, και επέλεξε μόνο προσωρινά την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. «Ο κ. Βαρουφάκης τι θα επιλέξει για να δείξει «καλή θέληση»; Να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά συνολικά; Ή στα φάρμακα; Ή στα βιβλία; Ή στα θέατρα;», υπογραμμίζουν πηγές της Συγγρού.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών είπε τρεις αλήθειες:

  • Πρώτον πως ήταν λάθος να βγαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και να λένε «μη πληρώνετε τον ΕΝΦΙΑ». Δεν μας είπε πόσο θα στοιχίσει αυτό το «λάθος» στο φορολογούμενο. Γιατί τα έσοδα που χάθηκαν πρέπει κάπως να καλυφθούν. 
  • Είχε δίκιο ακόμα όταν είπε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι «μεταβατική». Πράγματι, «γέφυρα» είναι: Αλλά προς νέο Μνημόνιο! Αυτό ακριβώς που αποφεύγαμε εμείς…
  • Είχε δίκιο, τέλος, όταν είπε, σε προηγούμενη συνέντευξή του, ότι θα βγούμε από το Μνημόνιο, όταν θα υπάρξουν επενδύσεις, ανάκαμψη και έξοδος στις αγορές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας πήγε πολύ πίσω! Η «διαπραγμάτευση» Βαρουφάκη ήταν «φιάσκο» ως πολιτική και μνημείο ασάφειας ως αποτέλεσμα! Ο ίδιος δεν κατάλαβε ποτέ τι υπέγραψε. Δεν κατάλαβε ποτέ πόσο σαφείς ήταν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε. Ούτε πόσο ασαφή ήταν τα «πλέονεκτήματα» που νομίζει ότι απεκόμισε. Και κυρίως δεν κατάλαβε ακόμα ποιος θα κληθεί να πληρώσει τα λάθη του», καταλήγουν.