Για απόκλιση της κυβερνητικής πολιτικής από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος παράλληλα εκτίμησε πως η συμφωνία παράτασης θα σημάνει ισοδύναμα μέτρα «που θα πληρώσει ο λαός».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984, επεσήμανε πως η νέα συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης προβλέπει ότι «δεν θα πειραχτούν τα μνημόνια και όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, και ότι θα συζητήσουμε αυτό το τετράμηνο για το τι μέτρα συγκεκριμένα θα παρθούν, πώς θα κοστολογηθούν, εάν θα υπάρχει έγκριση από τους εταίρους, από την τρόικα, για να μπορέσει στη συνέχεια να γίνει μια καινούργια συμφωνία».

Χαρακτήρισε «κοροϊδία» κάθε συζήτηση περί αλλαγής του ονόματος «μνημόνιο» υπενθυμίζοντας τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζαν ότι «δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι ένα και το αυτό».

Σε ερώτηση για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, έκανε καταρχάς λόγο για γενικόλογη αναφορά στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με το Eurogroup, ανέφερε ότι περί ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μιλούσε και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το ΚΚΕ -από την άλλη- να τονίζει ότι μ’ αυτό τον τρόπο διαλύονται προνοιακά επιδόματα, και ανέφερε ότι διαχείριση της ακραίας φτώχειας γίνεται έτσι κι αλλιώς σήμερα, και θα προχωρούσε σε αυτή όποιος κι αν ήταν στην κυβέρνηση.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «και αυτή ακόμα τη διαχείριση, η κυβέρνηση την κάνει "πάσα" σε δήμους και περιφέρειες, χωρίς να τους δίνει καμία κρατική χρηματοδότηση» αλλά αναζητώντας χορηγούς και στήριξη στην Εκκλησία που επιτελεί έργο αλληλεγγύης, ενώ επισήμανε ότι η υπογραφή της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εμπεριέχει τη δέσμευση ότι «θα είναι χωρίς αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». «Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Σχετικά με την αξιοπιστία της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης φοροδιαφυγής, είπε ότι η εμπειρία δεκαετιών δείχνει πως οι ολιγάρχες ξέρουν τους τρόπους να φοροδιαφεύγουν, αξιοποιώντας και την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, και πρόσθεσε ότι «το να πιάσει (η κυβέρνηση) 1-2 δεν καλύπτει αυτό που χρειάζεται, αυτό που της βάζει η τρόικα, αυτό που έχει ανάγκη -αν θέλετε- και η χώρα, η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας».

«Το πιο πιθανό είναι ότι το επόμενο διάστημα θα προκύψουν άλλα ισοδύναμα μέτρα που θα τα πληρώσει ο λαός μας. Εμένα με αφορά κυρίως αυτό που ενδιαφέρει τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τη λαϊκή οικογένεια, δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα, σ' αυτή τη νέα συμφωνία ούτε καν το αφορολόγητο στις 12.000 που έλεγε» πρόσθεσε ο γγ του ΚΚΕ.

Διευκρίνισε ότι παρότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ υπάρχει ως προεκλογική και μετεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ «η συμφωνία με τους εταίρους, μέχρι το τετράμηνο που θα γίνει η αξιολόγηση, δεν έχει καμία αναφορά για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ούτε για το αφορολόγητο όριο, ούτε για τον ΦΠΑ συγκεκριμένα, είναι κάποιες δηλώσεις που λένε μα τα νησιά όχι, η παραμεθόριος όχι, ο Τύπος, το χαρτί, τα βιβλία όχι, τα φάρμακα όμως;».

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τις μετεκλογικές εξαγγελίες, που είναι «πιο προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα, στις δυσκολίες, αλλά και σε αυτά που επιβάλλονται από την τρόικα και τα μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα» σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ έχει περιγράψει ξεκάθαρα την ουσία της «δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης και της αλλαγής λέξεων με άλλες λέξεις, που είναι πολιτικά και οικονομικά ισοδύναμα (μέτρα) για την τσέπη του λαού».

Σε ερώτηση αν θεωρεί «βαριά» την αποστροφή ανακοίνωσης της ΚΕ του ΚΚΕ για «διαφημιστική απάτη» (της διαπραγμάτευσης), είπε ότι «τόσο βαριά είναι και τα μέτρα που προβλέπουμε ότι θα έρθουν για τον λαό μας, τόσο βαριές είναι και οι κουβέντες που λένε οι αρμόδιοι υπουργοί και η κυβέρνηση».