«Τα μνημόνια τέλειωσαν ουσιαστικά και τυπικά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου παρουσίασε τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση, στέλνοντας, παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς τους υπουργούς και ανακοινώνοντας τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «με τη συμφωνία έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης» σημειώνοντας:

Οι εταίροι ενέκριναν επέκταση της δανειακής σύμβασης, στη βάση του αιτήματός μας, δηλαδή την επέκταση της δανειακής σύμβασης χωρίς επέκταση των δεσμεύσεων. Αποδείχτηκε ότι η Ευρώπη μπορεί αν προχωράει όταν υπάρχει πολιτική βούληση.

Να υπερβαινει αδιέξοδα, να αναζητά εναλλακτικολυς δρόμους για την ανάπτυξη. Η χώρα μας βγαίνει από τη δύσκολη διαδικασία πραγματικής διαπραγματευσης πιο δυνατή και πιο περήφανη. Έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπεια και την ισοτιμία της στους ευρωπαίους εταίρους και έχοντας πετύχει τους προκαταρκτικούς στόχους που έχουμε θέσει σε αυτή την πρώτη φάση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η συμφωνία-γέφυρα επιτεύχθηκε με την παράταση μεν της δανειακής σύμβασης, που επιδιώκουμε να επαναδιαπραγματευτούμε, αλλά με τον σαφή διαχωρισμό της από τα μνημόνια που την συνόδευαν. Οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι τα μνημόνια δεν ήταν μόνο κοινωνικά καταστροφικά αλλά και οικονομικά ατελέσφορα. Έτσι, δέχτηκαν τελικά να αποσύρουν την επιμονή για ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα. Επιβεβαίωσαν κι ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση που αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος. Τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά, όσο κι αν αυτό στενοχωρεί την αντιπολίτευση. Μάλλον δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά».

Στη συνέχεια έθεσε το στίγμα για τη συνέχεια λέγοντας ότι «έχουμε μπροστά μας την υποχρέωση να ξεκινήσουμε την υλοποίηση σαρωτικών μεταρρυθμίσεων. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής, αντιμετώπιση πολιτική και ποινική της διαφθοράς, σαρωτική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό είναι το μείγμα πολιτικής που συνοδεύει την παράταση της δανειακής σύμβασης».

«Να ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «κάποιοι θα ήθελαν να είχαμε αποτύχει. Σήμερα πολλοί θα ήθελαν να είχαμε αποδεχτεί τα ίδια μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η δική τους πολιτική γύμνια και αναξιοπιστία. Κάποιοι έχουν ποντάρει -και δεν το κρύβουν- στο ενδεχόμενο τρίτου μνημονίου του Ιουνίου. Να το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στο τέλος του τετραμήνου επιδιώκουμε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους για οριστική αποδέσμευση που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Τα πρώτα νομοσχέδια

Και πρόσθεσε: «Από την επόμενη βδομάδα θα αναλάβουμε συγκεκριμένες νομθετικές πρωτοβουλίες για να υλοποιήσουμε προσεκτικά και μεθοδευμένα τις δεμεύσεις μας στο λαό. Πρώτο νομοσχέδιο, τη Δευτέρα το πρωί, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Προτείνω στο υπουργικό συμβούλιο, συμβολικά να είναι το πρώτο μας νομοσχέδιο. Θα περιλαμβάνεται: Παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε χιλιάδες νοικοκυριά».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την «εκκίνηση προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους, για περιορισμό των εξώσεων» όπως και την άμεση ανακούφιση των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έφτασαν να χρωστούν εως 5.000 ευρώ και δεν μπορούν να τα πληρώσουν».

Και πρόσθεσε:

Καταθέτουμε νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προχωρούμε στην άρση του διαρκούς αυτοφώρου για χρέη στο δημόσιο εως 50.000 ευρώ. Στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται αναδρομικά το καθεστώς ως 31/12/2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, ώστε να μη αποτελούν απλά δελτια πληροφοριών. Την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες με αντικειμενική αξία εως 300.000 ευρώ.

Νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

«Την ερχόμενη πέμπτη καταθέτουμε νομοσχέδιο για την ΕΡΤ για να γιατρέψουμε την πληγή στη δημοκρατία μας και την ενημέρωση» είπε στη συνέχεια. «Διασφαλίζουμε τη λειτουργία της ΕΡΤ σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπο την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου προγράμματος, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Ρυθμίζεται το νέο εργασιακό πλαίσιο, με προϋποθέσεις επιλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στον νέο φορέα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «προβλέπεται -ίσως και ετήσιο- πλαίσιο ανασυγκρότησης που θα λυθούν θέματα διοίκησης και εκπομπής προγράμματος».

Κάρτα πολίτη

«Από την επόμενη βδομάδα θα αρχίσει η προετοιμασία για υλοποίηση ηλεκτρονικών ΚΕΠ και η προετοιμασία δημιουργίας κάρτας του πολίτη που θα περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για τις δημόσιες συναλλαγές» σημείωσε ακόμα.

«Σας καλώ να εργαστείτε από κοινού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση όλων των οργανισμών των υπουργείων. Αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη και σημνατικότερη από τις παρεμβάσεις μας» πρόσθεσε.

Τι είπε για τις Σκουριές

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη συνέχεια ότι «η ανάκληση άδειας στο εργοστάσιο χρυσού κρίθηκε επιβεβλημένη για να υπάρξει επανέλεγχος. Σκοπός μας να προασπίσουμε δυο μείζοντες προτεραιότητες: Την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον».

Με αφορμή τις αντιδράσεις για αυτήν την απόφαση υπογράμμισε ότι «η νέα κυβέρνηση εκλέχθηκε να για εξασφαλίσει τα συμφέροντα του λαού και ταυτόχρονα να διαφυλάξει τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Αυτά βρίσκονται πέρα και πάνω από επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα κι αν είναι κι όσες διασυνδέσεις κι αν έχουν».

Εξεταστική για τα μνημόνια

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.

«Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, προκειμένου να διερευνηθούν συνθήκες και πολιτικές ευθύνες των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας. Με ευθύνη, ωριμότητα και χωρίς ρεβανσισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς. «Σας καλώ να συνεργαστείτε με λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. Λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα» τόνισε χαρακτηριστικά.