Επιμέλεια: Μαίρη Πολλάλη

Επιτυχία της κυβέρνησης θεωρεί το 56% των ερωτηθέντων τη συμφωνία της κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Για αποτυχία κάνει λόγο το 24%, ενώ το 20% πιστέυει ότι η συμφωνία δεν είναι ούτε επιτυχία ούτε αποτυχία. 

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 69,5% θεωρεί επιτυχία της κυβέρνησης τη συμφωνία με το Eurogroup. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ θετικά απαντά το 38% έναντι 41% που χαρακτηρίζει αποτυχία τη συμφωνία. 

Κακή εντύπωση έκανε στο 43% των ερωτηθέντων και κακή εντύπωση στο 45% η επιλογή Παυλόπουλου για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Υψηλό ποσοστό «κακής εντύπωσης» συγκεντρώνει η δήλωση του Πάνου Καμμένου για Κούγκι, καθώς αρνητικά την αντιμετωπίζει το 62% των ερωτηθέντων.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, καλή εντύπωση σχημάτισε το 45,5% έναντι 42% που τους έκανε κακή εντύπωση. Πιο θετικά αντιμετωπίζουν την επιλογή Παυλόπουλου οι ψηφοφόροι της ΝΔ, με το 66% να λέει ότι τους έκανε καλή εντύπωση. 

Διαφορετική από την προηγούμενη κυβέρνηση χαρακτηρίζει το 78% τη στρατηγική της κυβέρνησης Τσίπρα στη διαπραγμάτευση. Συγκρουσιακή απαντά το 43% ενώ υποχωρητική το 45,5%. 

Η στάση της ΝΔ έναντι της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης κρίνεται θετικά σε ποσοστό 36,5%.

Η συζήτηση για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προκάλεσε φόβο στο 35,5%, συναίσθημα που εντάθηκε το διήμερο 25-26 Φεβρουαρίου. 

Σωστή θεωρεί το 60,5% την ακολουθούμενη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευσης έναντι 29% που κρίνει ότι δεν είναι σωστή. 

Οι ερωτηθέντες τοποθετούνται και για τη δήλωση Γλέζου, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

 

 

Το 75% εκτιμούσε στις 4-5 Φεβρουαρίου ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώθηκε αισθητά, στο 53%, το διάστημα 25-26 Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά τη συμφωνία του Eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης και το email Βαρουφάκη. 

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως κομματικής στήριξης, το 53% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. 

 

Στο 72,5% ανέρχεται το ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.