Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το πρόγραμμα για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης από την Δευτέρα, εξήγησε το πολιτικό κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στα δύο Eurogroup ενώ κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία-και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά-ως «συνένοχο» εκείνων που δεν ήθελαν να πετύχει η διαπραγμάτευση προκειμένου να ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «μπορεί να είμαστε η ελπίδα, αλλά δεν είμαστε χθεσινοί». 

Δώσαμε εξετάσεις, είπαμε πολλά «όχι», κάναμε την τρόικα παρελθόν

Όπως είπε «δώσαμε εξετάσεις σε δύσκολες περιόδους, αλλά δεν θα διαπραγματευτούμε ούτε τις αξίες, ούτε τις αρχές μας». 

«Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης και δύσκολης μάχης... Δεν θα δραπετεύσουμε μπροστά στις δυσκολίες ή στις δεσμεύσεις που έχουμε πάρει», σημείωσε. 

«Η Ελλάδα έπαψε να είναι ο παρίας, που εκτελεί εντολές και εφαρμόζει μνημόνια», υπογράμμισε και είπε ότι ο ελληνικός λαός αισθάνεται πως κερδίζει τη χαμένη του αξιοπρέπεια.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είπαμε πολλά, αλλεπάλληλα «όχι», μέσα σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, που πήραν τον χαρακτήρα εκβιασμού», ενώ επανέλαβε πως «η τρόικα και τα μνημόνια είναι παρελθόν». 

«Σήμερα, μπροστά στην κυβέρνηση και τη χώρα, έχουν ανοιχτεί νέες δυνατότητες», πρόσθεσε.

Σε ναρκοθετημένο έδαφος οι διαπραγματεύσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας​ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε δημιουργήσει τις συνθήκες για να αποτύχει η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους:

Πήγαμε στη μάχη της Ευρώπης με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα. 
Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση. 
Με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης.
Με στόχο δηλαδή τη λεγόμενη  αριστερής ή αντιμνημονιακή παρένθεση. 
Πήγαμε στη διαπραγμάτευση σε καθορισμένα από πριν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. 
Με άδεια ταμεία και τις τράπεζες στο όριο. 
Με σημαδεμένα από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και τους προστάτες της χαρτιά και e-mails. 
Με το μαχαίρι της πιστωτικής ασφυξίας στο λαιμό. 
Όλα τα είχαν έτοιμα για να μας οδηγήσουν σε ναυάγιο, οδηγώντας σε ναυάγιο τη χώρα. 

 

Παραδέχτηκε ότι, αν και είχε προβλεφθεί αυτό το κλίμα, το επιτελείο που ανέλαβε την διαπραγμάτευση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένο:
«Χρειάζονται κινήσεις προετοιμασίας που απαιτούν χρόνο και μέσα διακυβέρνησης. Κι εμείς στη φάση αυτή, της άμεσης ανάληψης κυβερνητικών καθηκόντων, δεν είχαμε προλάβει ούτε καν να ανοίξουμε τη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

Και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο:

Ξέρετε ότι πολλοί έχουν ποντάρει σε τρίτο μνημόνια μέχρι τον Ιούνιο. 
Θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Τα μνημόνια με οποιαδήποτε αρίθμηση, σε οποιαδήποτε γλώσσα, και με οποιοδήποτε όνομα, τελείωσαν στις 25 Ιανουαρίου. 
 

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά ως «συνένοχο» εκείνων που δεν ήθελαν να πετύχει η διαπραγμάτευση προκειμένου να ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση:

«Το σχέδιο, στο οποίο συνένοχος και εν πολλοίς εκτελεστικό όργανο είναι και ο πρώην πρωθυπουργός που την ώρα που η Ελλάδα διεκδικούσε με αγωνία, καλούσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε ψηφίσματα εναντίον της εθνικής προσπάθειας, ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε φθορά, ανατροπή, ή άνευ όρων παράδοση, πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Και πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει στους συσχετισμούς σε άλλες χώρες. Και κυρίως πριν από τις εκλογές στην Ισπανία».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο στόχος είναι διπλός: είτε να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση «αφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε να μας ανατρέψουν και να τελειώνουν με όσα εμείς εκπροσωπούμε και τους φοβίζουν».

Εκλογή νέου Γραμματέα

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα είναι διήμερη και κατά τη διάρκειά της ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει την απόφαση του για εκλογή νέου γραμματέα αλλά και νέας ολιγομελούς Πολιτικής Γραμματείας που θα τρέξει το κόμμα για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός θα προτείνει τον Τάσο Κορωνακη, πρώην γραμματέα της νεολαίας του ΣΥΝ για να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Βίτσα στην θέση του γραμματέα , καθώς και ο τελευταίος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει την άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων.

Ο κ. Τσίπρας θα προτείνει την συγκρότηση μιας 11μελους γραμματείας κι αυτό κυρίως για να απομονώσει τις φωνές των πολύ μικρών τάσεων στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου που θα δυσκολευτούν να εκπροσωπηθούν στο νέο όργανο.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είχε αποφασίσει ως χθες εάν θα κατεβάσει η όχι δικό της υποψήφιο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.