Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν στη Λεωφόρο Συγγρού τις κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με εταίρους και δανειστές. Ήδη τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ, έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν το χρηματοδοτικό κενό πάνω από 20 δισ. ευρώ ως τα τέλη του 2015.

Ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώνεται συνεχώς για τις εκτιμήσεις των στελεχών και των στενών συνεργατών του, οι οποίοι αυτή τη βδομάδα θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη στα νομοσχέδια που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα καταθέσει στη Βουλή, καθώς φοβούνται ότι το δημοσιονομικό κόστος που θα έχουν, μπορεί να επηρεάσει τη συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Άλλωστε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν έχει σταματήσει να μιλά καθημερινά με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, με τους οποίους είχε σφυρηλατήσει στενές σχέσεις κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, προκειμένου να μάθει ποιες είναι οι εκτιμήσεις τους για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις προθέσεις από την πλευρά των εταίρων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς δεν κρύβει στους συνομιλητές του την ανησυχία του για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, καθώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν κινείται βάση συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά προχωρά μέρα με τη μέρα. Αυτό φάνηκε, λένε από τη ΝΔ και από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα από τη ΝΔ, διατυπώνουν προς το Μέγαρο Μαξίμου με έντονο προβληματισμό δύο κρίσιμα ερωτήματα: πρώτον πώς θα καλύψει η κυβέρνηση τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες για τις οφειλές της χώρας σε τόκους και χρεολύσια, τους επόμενους δύο μήνες, όπως έχει ρητά δεσμευτεί στο πρόσφατο Eurogroup, όταν μάλιστα έχει διακηρύσσει πρόσφατα, έχοντας τέτοιες πληρωμές στο άμεσο μέλλον, ότι «δεν χρειάζεται τα 7,2 δισεκατομμύρια» της τελευταίας δόσης.

Το δεύτερο ερώτημα που απευθύνει η Συγγρού προς το Μαξίμου, αφορά τις πολύ μεγαλύτερες πληρωμές που έχει να αντιμετωπίσει μετά τον Ιούνιο. Τα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει σε επόμενο μνημόνιο, γιατί στις αγορές δεν μπορεί πια να βγει. «Το θέμα είναι για πόσο χρηματικό ποσό θα το υπογράψει και με ποιους όρους», λένε με εμφανή ανησυχία, καθώς υπενθυμίζουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βγει στις αγορές, είχε μπει στην ανάκαμψη, είχε εξασφαλίσει τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητάς της από όλους τους οίκους αξιολόγησης και έβγαινε από το μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική μάχη αναμένεται να μεταφερθεί στο κοινοβουλευτικό πεδίο, με τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Νίκος Δένδιας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι, να έχουν δείξει ήδη δείγματα γραφής είτε καταθέτοντας ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, είτε λαμβάνοντας το λόγο στην αίθουσα της Ολομέλειας.