Κριτική στο κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους κάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας πως έχει «ασάφειες και κρίσιμα προβλήματα».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει πως δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε αναγκαίο, να εγκριθεί η συμφωνία από τη βουλή.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο, για μια ακόμη φορά, ότι «παρά τη συμφωνία θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

«Εμείς πάντα θα εκφράζουμε στις συλλογικές μας διαδικασίες ελεύθερα τις απόψεις μας. Και αυτό δεν είναι αδυναμία, όπως λένε οι αντίπαλοι μας αλλά μεγάλο πλεονέκτημα και δύναμη για τον ίδιο τον τόπο. Η σιωπή των αμνών δεν ταιριάζει στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δημοκρατία», επισημαίνει ο κ. Λαφαζάνης.

Και προσθέτει:

Πράγματι η συμφωνία με τους λεγόμενους εταίρους παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας. Οι ασάφειες και τα κρίσιμα προβλήματα του κειμένου της συμφωνίας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να θολώσουν το κυβερνητικό έργο και τη νέα προοδευτική πορεία της χώρας.

Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης δηλώνει ότι δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητο αλλά ούτε υποχρεωτικό η συμφωνία με τους πιστωτές να εγκριθεί από τη Βουλή. «Τόσο ο χαρακτήρας αυτής της συμφωνίας όσο και το περιεχόμενο της δεν είναι τέτοια που να μπορούν να περιβληθούν με τη μορφή νόμου», σχολιάζει.

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει λόγο να τις συνεχίσει, ιδιαίτερα εκείνες των στρατηγικών δημοσιών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας ή δημοσίων ακινήτων -φιλέτων. «Πολύ περισσότερο η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως ιδιωτικοποίηση στο χώρο της ενέργειας», ξεκαθαρίζει.