«Ένα κακό αποτέλεσμα» ήταν για τη ΔΗΜΑΡ αυτό τον εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη.

Και ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το συνέδριο στο οποίο και θα παραιτηθεί:

Προσωπικά, νοιώθω την ευθύνη της ήττας. Μένω στη θέση μου έως το συνέδριο ώστε να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες και το κόμμα να πορευτεί συντεταγμένα. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου.


Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του κόμματος, χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη συμφωνία που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους και πρόσθεσε πως:

Ως Δημοκρατική Αριστερά θα στηρίξουμε την επαναδιαπραγμάτευση που διεξάγει η κυβέρνηση, στο βαθμό που:
- Θα διεκδικεί με ευθύνη απέναντι στις ευρωπαϊκές συνθήκες και τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Θα διεκδικεί από τη σκοπιά ρυθμίσεων που θα λειτουργούν προς όφελος της κοινής ευρωπαϊκής πορείας, στον αντίποδα των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού και του εθνικισμού.
-Θα διεκδικεί σε ρεαλιστική βάση, με εναλλακτικό σχέδιο και προτάσεις.
-Θα προωθεί ένα πρόγραμμα αναγκαίων εκσυγχρονισμών, δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και δίκαιων αλλαγών.


Ο Φώτης Κουβέλης επιχείρησε μια αυτοκριτική για την αποτυχία της ΔΗΜΑΡ να μπει στη Βουλή, ενώ μίλησε και για την μην επίτευξη προεκλογικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ:
«Δεν ενταχθήκαμε στο κυρίαρχο ρεύμα, που ήταν το ρεύμα της αλλαγής μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς διότι δεν μπορούσαμε να εκχωρήσουμε την αυτονομία μας και να κρυφτούμε πίσω από ένα πολιτικό πρόγραμμα που εκτιμούσαμε ότι δεν διασφαλίζει την αλλαγή με ρεαλισμό και σχέδιο. Σε όλη αυτή τη διαδρομή βάζαμε πάνω απ΄ όλα το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Δεν κινηθήκαμε με πολιτική και προσωπική ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμό.Προφανώς δεν τα καταφέραμε, προφανώς στην πορεία αυτή έγιναν και πολλά λάθη.
Δεν είχαμε ενιαία έκφραση στα βασικά ζητήματα και στο όνομα της εσωκομματικής δημοκρατίας δίναμε μια διαρκή εικόνα διάλυσης. Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με κομματική συνοχή, όταν στελέχη επιβεβαίωναν τις επιθέσεις που δεχόταν το κόμμα μας».