Συμφώνησε απόλυτα με τον κατάλογο των προβλημάτων που απασχολούν τον χώρο της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Τον κατάλογο των προβλημάτων, παρουσίασε η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι τα παραδείγματα και τα προβλήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης, που ανέφερε η κ. Γιανναδάκη, είναι αντιπροσωπευτικά της καταστάσεως που επικρατεί στην Δικαιοσύνη. Μάλιστα, επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος, στα προβλήματα που αναφέρθηκαν έχουν προστεθεί και νέα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι στο κοινοβούλιο θα κυριαρχήσουν οι αρχές της διαβούλευσης και ακρόασης, όπως και ο διάλογος, ενώ επισήμανε ότι πυξίδα της Βουλής θα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Ακόμη, η πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται και δεν θα προωθηθούν πολιτικές που θα αποφέρουν πλήγματα στον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου εξέφρασε τις αντιρρήσεις του κόμματός του, αλλά και του ίδιου, για τις εξαγγελίες κατάργησης των φυλακών υψίστης ασφαλείας και την τροποποίηση του ρατσιστικού νόμου. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του για το σημείο εκείνο των προγραμματικών δηλώσεων του διαδόχου υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλου, που αναφέρει ότι «θα γίνει διάλογος με όλους, ακόμα και με τους κουκουλοφόρους, γιατί χωρίς διάλογο έρχεται βία».

Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης απηύθηναν χαιρετισμό από το Ποτάμι ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής και από τους ΑΝΕΛ ο Νίκος Μαυραγάνης. Εξάλλου, χαιρετισμό απηύθηναν, μεταξύ των άλλων, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, η γενική επίτροπός των Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη - Ανδρειωτέλλη, ο πρόεδρος της Ένωσης Μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, μεταξύ των άλλων, επισήμανε:

Κρίσιμα προβλήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης εξακολουθούν να είναι επώδυνα, ανοικτά και πιεστικά. Παρά τα βήματα που έγιναν, δεν λύθηκαν πολλά από τα βασικά προβλήματα που συνθέτουν ένα αναποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, το οποίο αντανακλά στον δικαζόμενο πολίτη.

Το γεγονός και μόνο ότι από τον προϋπολογισμό του 2015 μόνο 561 εκατ. ευρώ (0,36%) αντιστοιχούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε η κυρία Γιανναδάκη, «προκαλεί ερωτηματικά και έντονη ανησυχία για την πορεία της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται σε αδυναμία στην πιο δύσκολη στιγμή να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ακόμη, η κ. Γιανναδάκη αναφέρθηκε στην πολυνομία που υπάρχει στην Ελλάδα και έκανε ένα παραλληλισμό με τα τεκταινόμενα στην Αμερική. Αναλυτικότερα, η πρόεδρος της Ένωσης είπε:

«Η εκάστοτε κυβέρνηση φαίνεται να εξαντλεί τη δύναμή της σε μια ακατάπαυστη παραγωγή νόμων,υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, που κάποτε δεν εφαρμόζονται καθόλου, συχνά εφαρμόζονται για λίγο και μετά καταργούνται -και συνήθως όταν εφαρμόζονται ευνοούν κάποια μερίδα πολιτών, αλλά ταυτόχρονα βλάπτουν άλλη. Στη χώρα μας, γνωστοί κανόνες του παιχνιδιού είναι μάλλον άγνωστοι ή τουλάχιστον αλλάζουν και πολλαπλασιάζονται τόσο συχνά που είναι το ίδιο σαν να είναι άγνωστοι.

Διάβαζα ότι στις ΗΠΑ από το 1775 που σήμανε η ανεξαρτησία μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε 250 χρόνια, ψηφίσθηκαν και εφαρμόσθηκαν μόνο 10 φορολογικοί νόμοι. Στην Ελλάδα, από το 1975 που σήμανε η μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, δηλαδή μόνο σε 40 χρόνια, ψηφίσθηκαν 250 φορολογικά νομοθετήματα και τροπολογίες μαζί με άλλους 3.450 νόμους και 115.000 υπουργικές αποφάσεις.

Τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί έξι αμιγώς φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα και 17 νόμοι στους οποίους συμπεριλήφθηκαν 71 νέες φορολογικές διατάξεις. Για τις διατάξεις αυτές εκδόθηκαν 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι».

Εξάλλου, η κ.Γιανναδάκη ανέφερε ότι στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, μέχρι την 31.12.2014, οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 356.498 από τις οποίες οι φορολογικές, που φαίνεται να έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, είναι 67.678.

Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας λόγω «της μνημονιακής υποχρέωσης για τον κατά προτίμηση προσδιορισμό των φορολογικών υποθέσεων, μεγάλος αριθμός υποθέσεων με άλλα αντικείμενα εκκρεμούν από το 2009».

Στα Εφετεία, την ίδια ημερομηνία, οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 47.593, από τις οποίες οι 13.382 είναι φορολογικές.