Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Ποτέ μετά το 2010, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, δεν ήταν το κλίμα χειρότερο για την Ελλάδα στη Γερμανία από ό,τι σήμερα.

Οι συζητήσεις στη γερμανική Βουλή (Μπούντεσταγκ) για τη νέα επέκταση του προγράμματος βοήθειας (δηλαδή του γνωστού Μνημονίου…) έδειξαν ότι οι διαθέσεις έχουν σκληρύνει και η Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με απίστευτη δυσπιστία αν, με το καλό, καταφέρει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και προχωρήσει στην επόμενη φάση: στην υπογραφή δηλαδή μίας νέας συμφωνίας.

Αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο συζητούνται κατά βάση δύο πράγματα: πρώτον, αν μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύθηκε και συγκεκριμένα να παρουσιάσει σαφή και επεξεργασμένα σχέδια και, δεύτερον, για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας μετά τον Ιούνιο.

Και στα δύο θέματα δεν υπάρχουν κατηγορηματικές απαντήσεις. Άλλωστε, έπειτα από τόσες εβδομάδες κατά τις οποίες έχει διακοπεί η επικοινωνία της Αθήνας με τους δανειστές, οι δεύτεροι δεν έχουν σαφή και ενημερωμένη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση.

Το μόνο που είναι σαφές είναι ότι οι δανειστές θα χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδοτική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να διασφαλίσει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στη γερμανική πρωτεύουσα κάνουν λόγο για χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος, μόνο για το 2015, συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ – ποσό τεράστιο.

Το χειρότερο βέβαια δεν είναι αυτό. Ίσως το πιο επικίνδυνο στοιχείο να είναι ότι πλέον σε όλες τις αναλύσεις μεγάλων ξένων funds έχει ενταχθεί το σενάριο της εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο ή στη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, οι σχεδιασμοί γίνονται με βάση αυτό το σενάριο.

Υπάρχει όμως μία αίσθηση ότι ορισμένοι δεν είναι πλέον… αλλεργικοί στο «Grexit», απλά δεν θέλουν να φορτωθούν οι ίδιοι την ευθύνη. Πρόκειται για αυτό που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε ως «blame game», δηλαδή «το παιχνίδι των ευθυνών».

TAGS