current views are: 2

28 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση19:15

Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία και η κατάθεσή της στη Βουλή

Σε δύο επίπεδα διαμορφώθηκαν οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Στο περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup και στο αν θα «περάσει» από τη Βουλή.

Δημοσίευση 19:15’
αρθρο-newpost

Σε δύο επίπεδα διαμορφώθηκαν οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Στο περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup και στο αν θα «περάσει» από τη Βουλή.

Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

Σε δύο επίπεδα διαμορφώθηκαν οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Στο περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup και στο αν θα «περάσει» από τη Βουλή.

Ήδη φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί η θέση της ηγετικής ομάδας ότι δεν χρειάζεται ψήφιση του κειμένου από τους βουλευτές. 

Αυτή η θέση εντείνει τις αντιδράσεις στελεχών, όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό στο twitter τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας, ή ο Γιώργος Βαρεμένος ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε ότι θα προτιμούσε  να «περάσει» το κείμενο από το σώμα.

Παραδόξως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης συμφωνούν ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι απαραίτητη, ενώ ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας επικεντρώνει την κριτική του στην ουσία του κειμένου. 

Σφοδρή η αντιπαράθεση στην Κεντρική Επιτροπή   

Πολλά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, πήραν τον λόγο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο για να εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη συμφωνία του Eurogroup.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι «Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε απο την κυβέρνηση με τους θεσμούς, εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβληματα», για να απαντήσει ο Νικος Παππάς, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη αλλά αναντίστοιχη με το λαϊκό αίσθημα» την κριτική στη συμφωνία

Ο Αλέκος Καλύβης χαρακτήρισε τη συμφωνία «ετεροβαρή» κα τόνισε πως «θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου».

«Τον Ιούνιο θα πρεπει να έχουμε τη δημοσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκάστηκαμε να αποδεχθούμε προχθές. Αλλιως η προοπτική ειναι η ανατροπή της κυβερνησης», δήλωσε ο Αντώνης Νταβανέλος.

«Δώστε μια ευκαιρια στην κυβέρνηση», ζήτησε ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος προέλβεψε πως «Θα γράψει η ιστορία οτι ο πράγματος κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην κυβερνηση ειναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο. Οι νίκες συνοδευονται πάντα με συμβιβασμούς…» 

Ψάχνουν τρόπο να αποτυπωθεί η διαφωνία

Σε μια συμφωνία που έχει ήδη υπογραφεί με τους εταίρους, τα στελέχη της εξ αριστερών εσωκομματικής αντιπολίτευσης προσπαθούν να βρουν μια φόρμουλα, ώστε να αποτυπωθεί γραπτώς η διαφωνία τους.
Προσανατολίζονται, όπως επιβεβαίωσε και ο Αλέκος Καλύβης στο newpost, στην κατάθεση… τροπολογίας, μιας τροποποιητικής, δηλαδή, πρότασης, στο τελικό κείμενο με το οποίο η Κεντρική Επιτροπή θα διατυπώνει τα συμπεράσματά της για την συμφωνία με τους εταίρους.

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά: «Είναι η πρότασή για την τροποποίηση ενός συγκεκριμένου σημείου της συμφωνίας με τους δανειστές», χωρίς όμως να αποκαλύπτει για ποιο ακριβώς σημείο πρόκειται.

Στην ερώτηση αν θα συνυπογράφουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Αλέκος Καλύβης απαντά: «Δεν έχει πολύ σημασία αυτό, θα το δούμε όμως». 

 


σχετικα αρθρα