Το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ με τη μορφή που ξέραμε και το οποίο είχε επιτρέψει στην Ομοσπονδία και στη Super League να λειτουργούν ανεξέλεγκτες λαμβάνει τέλος, δηλώνει ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και προαναγγέλλει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες τις επόμενες 15 ημέρες που θα δίνουν τη δυνατότητα στην Πολιτεία να τιμωρεί τους παράνομους του ποδοσφαίρου στα πεδία της βίας και της διαφθοράς.

Ο Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξη του στο «Bήμα» αποκαλύπτει το σχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού, που κρίνει αναγκαίο να παρέμβει προκειμένου να επιβάλλει η Πολιτεία διοικητικές ποινές στις ΠΑΕ, διακρίνει σκοπιμότητα σε εκείνους που τον εγκαλούν, ενώ δεν διστάζει να ομολογήσει ότι όταν παραλάμβανε το χαρτοφυλάκιό του δεν μπορούσε να διανοηθεί τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο υφυπουργείο και σε όλα τα επίπεδα.

«Ως δικηγόρος είχα το όνειρο και ήλπιζα να διαθέτω τον χρόνο να καταστρώσω έναν νόμο που δεν θα άλλαζε για χρόνια. Υστερα από 20 ημέρες στο υφυπουργείο ξέρετε πώς αισθάνομαι με τα διάφορα κουφέτα που μου πετάγονται καθημερινά; Οτι θα περάσω μια ζωή εδώ μέσα κατά την οποία θα τρέχω πίσω από τις εξελίξεις και διορθώνοντας κακώς κείμενα» περιγράφει ο κ. Κοντονής με μεγάλη δόση έκπληξης μπροστά σε αυτό που κλήθηκε να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει. 

«Κατά τη γνώμη μου λανθασμένες και οι δύο. Και εκείνη που ζητούσε αυστηρότερα μέτρα, διότι δεν μας το επιτρέπει το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και εκείνη που θεωρούσε πως δεν έπρεπε να αναστείλουμε το πρωτάθλημα. Πρόκειται για άποψη επιχειρηματιών και ΠΑΕ που δεν θέλουν να χάσουν έσοδα! Ομως θα πρέπει να αναλογιστούν πού πάει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν προϊόν. Ηδη τα γήπεδα είναι άδεια, στο τέλος δεν θα πηγαίνει κανένας.

Είναι ωστόσο σημαντικό ότι θα πάρουμε όλα τα νομοθετικά μέτρα ώστε η πολιτεία να μπορεί να επεμβαίνει. Εδώ είναι το πρόβλημα. Εξαντλείται η πειθαρχική διαδικασία από τα διοικητικά όργανα που έχει συγκροτήσει η διοργανώτρια αρχή, η οποία αποτελείται από αυτούς που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Ποιοι απονέμουν δικαιοσύνη; Αυτό το πλαίσιο έχει τελικά λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά; Αξιολογώντας όλη αυτή τη διαδρομή βλέπουμε πως δεν έχει γίνει τίποτε».

Πρέπει να επέμβουμε άμεσα. Βρήκαμε μια κατάσταση η οποία είναι απερίγραπτη. Με αυτό που θα κάνουμε θα γνωρίζουν ότι δεν τους κοιτάζει μόνο ένας αθλητικός εισαγγελέας της Super League. Αλλά θα τους κοιτάζει και το μάτι του κράτους, το οποίο ενδιαφέρεται όχι για τα συμφέροντα των ιδιοκτητών και των εταιρειών αλλά πρώτα και κύρια για τον ελληνικό λαό και τα νέα παιδιά που βρίσκουν μια διέξοδο στον αθλητισμό και τα ρίχνουν στη μαύρη τρύπα του οπαδισμού και της βίας».  Αυτό όμως έρχεται σε σύγκρουση με το περίφημο αυτοδιοίκητο. 

«Το αυτοτελές δικαίωμα του κράτους να μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και ποινές σε κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες παρανομούν δεν εμπλέκεται με το αυτοδιοίκητο. Αν κάποιοι θεωρήσουν ότι μπαίνουμε στα χωράφια τους και δεν θα πρέπει να το κάνουμε, εμείς τους ενημερώνουμε πως θα το κάνουμε!

Δεν θα μας εμποδίσει ούτε η εγχώρια ομοσπονδία, ούτε οι διεθνείς. Αν είναι να αποκαταστήσουμε τον νόμο και την τάξη, να έχουμε καθαρά πρωταθλήματα σε όλα τα αθλήματα, διαφάνεια και εκδημοκρατισμό, θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος. Το είπαμε ευθέως και στην ΕΠΟ όταν συναντηθήκαμε. Θα το πούμε και στην UEFA και τη FIFA, με τους οποίους θα έχω συνάντηση στις αρχές Μαρτίου. Θέλουμε τη συνδρομή τους και την τεχνογνωσία τους. Αν όμως μας πουν πως αν επιχειρήσετε προσπάθεια για την πάταξη της βίας και υπέρ του εκδημοκρατισμού και της διαφάνειας δεν θα σας συνδράμουμε, αντιθέτως θα σας τιμωρήσουμε, ας μας τιμωρήσουν. Το λέω σε κάθε τόνο: δεν θα παίζουν ελληνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις».

«Δεν γίνεται να επιβάλλει το κράτος διοικητικά πρόστιμα σε μια Ανώνυμη Εταιρεία, για παράδειγμα ξενοδοχειακή, επειδή παραβαίνει διατάξεις του νόμου και στον αθλητισμό το κράτος να έχει παραιτηθεί από κάθε παρέμβαση. Πώς ο υπουργός Οικονομικών επιβάλλει πρόστιμα και εδώ δεν μπορεί το κράτος να επιβάλει για θέματα που άπτονται της Δημόσιας Τάξης, της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας της νεολαίας... Είναι δυνατόν; Πώς νομίζετε πως φτάσαμε εδώ που έχουμε φθάσει; Αυτό λοιπόν να το περιμένετε άμεσα. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε αποκτήσει δυνατότητα παρέμβασης». «Βλέπω μια σοβαρή παθογένεια του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και έχει να κάνει και με το γεγονός ότι υπάρχουν καταστάσεις ακραίας οπαδικής βίας που έχουν αυτονομηθεί ακόμη και από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ. Μπορεί να θέλουν πράγματι να ελέγξουν το φαινόμενο, όμως ορισμένες φορές φθάνουν στο σημείο να το μεταχειρίζονται. Δεν θα κάνω δίκη προθέσεων, όμως οφείλω να πω ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς με όσα λέμε».