Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
Τα δύσκολα πέρασαν, έρχονται δυσκολότερα για την κυβέρνηση, αφού, προς το παρόν, παραμένει θολό το τοπίο για τα επόμενα βήματα της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με εσωτερικά και εξωτερικά «μέτωπα».
 
Στο εσωτερικό της χώρας έντονες είναι οι πιέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ) προς το Μαξίμου να στείλει την συμφωνία παράτασης στη Βουλή, ώστε να περάσει από ψηφοφορία. Η κυβέρνηση, προς το παρόν, δεν φαίνεται διατεθειμένη να πράξει κάτι τέτοιο, φοβούμενη ενδεχόμενες ενστάσεις και κατ' επέκταση διαρροές. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης τόνισαν σε χθεσινές τους δηλώσεις ότι δεν είναι απαραίτητο να κυρωθεί η συμφωνία από το κοινοβούλιο. Αντίθετη άποψη είχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος -με ανάρτηση στο Twitter- σημείωσε ότι «είναι θέμα λογικής συνέπειας και δημοκρατίας» το να ζητηθεί το «ναι» της Βουλής. 
 
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ψηφίστηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) με συντριπτική πλειοψηφία, ενώ θα συζητηθεί και σε αυτά της  Μάλτας, της Εσθονίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Φινλανδίας. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι του εξωτερικού «μετώπου».
 

Ασφυξία, υποχρεώσεις και καχυποψία

 
Το δύσκολο είναι το ζήτημα της ρευστότητας, στο οποίο ποντάρουν εμμέσως οι πιστωτές, ώστε να πιέσουν την Αθήνα για άμεσες μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. την Παρασκευή. που έκανε λόγο για «σχέδιο ασφυξίας». Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ευελπιστούν ότι η πίεση από την έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει τη νέα κυβέρνηση να συμφωνήσει στα σχέδια μεταρρυθμίσεων νωρίτερα από την προθεσμία που έδωσαν οι πιστωτές της Ελλάδας, στα τέλη Απριλίου, ώστε να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης.
 
Η μόνη επιλογή που έχει η κυβέρνηση είναι η έκδοση εντόκων γραμματίων, ωστόσο οι πιστωτές έχουν θέσει ένα όριο ύψους 15 δισ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει υπερκαλυφθεί, με τη Φρανκφούρτη να μην φέρεται διατεθειμένη για ιδιαίτερα γενναιόδωρες παραχωρήσεις.
 
Κάπου εκεί δημιουργείται ζήτημα με την αποπληρωμή της δόσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον τρέχοντα μήνα (1,6 δισ.). Η Ουάσινγκτον αφήνει να εννοηθεί ότι θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει σε αναβολή της δόσης, ενώ ακόμα κι αν κατατεθεί σχετικό αίτημα από την Αθήνα δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει από το διοικητικό συμβούλιο. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εξάλλου, μετά τη συμφωνία του Eurogroup είχε εκφράσει την ανησυχία της για τις ασάφειες τις συμφωνίας, σημειώνοντας ότι η επιστολή Βαρουφάκη δεν παρέχει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για μεταρρυθμίσεις. 
 
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παράλληλα, όπως τόνισε ο Μάριο Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο. θα επαναφέρει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι πρότινος σε σχέση με την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς το πρόγραμμα. 
 
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε την τετράμηνη παράταση για την Ελλάδα, με τα 1,8 δισ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της Σύμβασης μπορούν να εκταμιευτούν έως τις 30 Ιουνίου 2015. Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτής της δόσης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης υπό την υπάρχουσα συμφωνία.
 
Ακόμα πιο κρίσιμο αναμένεται το καλοκαίρι, οπότε πρέπει να πληρωθούν υποχρεώσεις ύψους 8 δισ. ευρώ προς τους πιστωτές. 
 
Το παζλ για την Αθήνα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, αφού θα πρέπει να συνδυάσει μεταρρυθμίσεις με έλλειψη πόρων, να βρει άμεσα χρήματα για τα δημόσια ταμεία και να άρει την καχυποψία των εταίρων. Η αποστολή είναι δύσκολη.