current views are: 1

1 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση16:55

Βίζερ: Η κοινή γνώμη υποτίμησε την κοινή επιθυμία για συνεργασία

Ο Τόμας Βίζερ, ο Αυστριακός που ηγείται του Euro Working Group, έχει επανειλημμένως σταθεί στο πλευρό της Αθήνας ώστε να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις σε δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα. 

Δημοσίευση 16:55’
αρθρο-newpost

Ο Τόμας Βίζερ, ο Αυστριακός που ηγείται του Euro Working Group, έχει επανειλημμένως σταθεί στο πλευρό της Αθήνας ώστε να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις σε δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα. 

Ο Τόμας Βίζερ, ο Αυστριακός που ηγείται του Euro Working Group, έχει επανειλημμένως σταθεί στο πλευρό της Αθήνας ώστε να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις σε δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα.

Mιλάει στο «Βήμα» για τις καυτές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Η κοινή γνώμη υποτίμησε την κοινή επιθυμία για συνεργασία και εμπιστοσύνη» απαντά ερωτηθείς για το αν φθάσαμε κοντά στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ή και Grexit, ενώ κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λέγοντας ότι ήταν μια «ατυχής επιλογή».

Ωστόσο, ο κ. Βίζερ συνδέει τέτοιου είδους επιλογές με το πρόβλημα ρευστότητας της Αθήνας και τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ώστε να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες Μαρτίου και Απριλίου. Για το ζήτημα της εκτέλεσης των αξιολογήσεων ο αυστριακός τεχνοκράτης αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα (ακόμη και της έλευσης των «θεσμών» στην Αθήνα).

Ζητεί επίσης την παροχή σαφών στοιχείων επί των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν με τους εταίρους και να πληρούν τις διεθνώς αποδεκτές πρακτικές (έμμεση, πλην σαφής αναφορά στην ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ). Ερωτηθείς δε για την πιθανότητα τρίτου πακέτου βοήθειας προτιμά να εκφράσει την ευχή «να περάσουμε πρώτα τη γέφυρα όταν έλθουμε πιο κοντά».

«Αυτό που πιστεύω είναι ότι ο στόχος πάντοτε ήταν να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις συνομιλίες – και αυτό αφορά όλες τις πλευρές – ώστε να μπουν τα θεμέλια για μια σταθερή ανάπτυξη στην Ελλάδα. Εκτιμώ ότι η κοινή γνώμη υποτίμησε αυτή την κοινή επιθυμία για συνεργασία και εμπιστοσύνη».

Στη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα δεν είναι σαφές από πού θα προέλθει η «ενδιάμεση χρηματοδότηση» που χρειάζεται η χώρα ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ιδιαίτερα δε να αποπληρώσει τη δόση του ΔΝΤ τον Μάρτιο. «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω εικόνα της χρηματοδοτικής κατάστασης στην Ελλάδα καθώς δεν διαθέτω πρόσφατη ενημέρωση. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καθόλου ενημέρωση τους τελευταίους μήνες. Αντιλαμβάνομαι τους κινδύνους σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση εξαιτίας και ενός πολύ άσχημα οργανωμένου σχήματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Επρόκειτο για μια πραγματικά ατυχή επιλογή. Και τούτο διότι οι πολιτικές που διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα διασφαλίζουν επίσης ρευστότητα για την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, περιορίζεται και η ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση».

«Το ζήτημα της αξιολόγησης δεν έχει συζητηθεί λεπτομερώς. Είμαι όμως βέβαιος ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα φθάσουν σε μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις αμοιβαίες απαιτήσεις και θα διασφαλίζει μια αποτελεσματική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών».
«Οπως σας προανέφερα, δεν έχω πρόσφατη πληροφόρηση και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα λάβουμε στοιχεία. Θα ήθελα όμως να σας θυμίσω τις περυσινές ανακοινώσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2013. Ελπίζω ότι μπορούμε να τα διατηρήσουμε. Το Eurogroup πράγματι συμφώνησε ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη τους την αναμφισβήτητα χειρότερη οικονομική κατάσταση το 2015. Ωστόσο, μια υγιής δημοσιονομική απόδοση – για την ακρίβεια, μια πολύ υγιής δημοσιονομική απόδοση – αποτελεί προϋπόθεση αν η Ελλάδα επιθυμεί να επανακτήσει μεσοπρόθεσμα πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές».
«Οι ουσιαστικότερες λεπτομέρειες στις οποίες αναφέρεστε περιλαμβάνουν κυρίως λεπτομερή σχέδια εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, νομοθετικά κείμενα – όπου αυτό είναι δυνατόν – κ.ά. Προβλέψεις και στατιστικά στοιχεία είναι βέβαια αναγκαία σε ορισμένους τομείς ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αν μια μεταρρύθμιση θα φέρει άμεσα αποτελέσματα ή αν αυτά θα έρθουν αργά και μεσοπρόθεσμα. Και αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα συμφωνήσουμε και να βασίζονται σε διεθνώς συγκρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία και βέλτιστες πρακτικές». 


σχετικα αρθρα