Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τρέφει τα σενάρια για «αριστερή παρένθεση»; Αυτή η ερώτηση πλανάται από χθες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι τόσο οι διαφορετικές απόψεις που διατυπώθηκαν, καθώς μια τέτοια διαδικασία είναι στην κουλτούρα της αριστεράς αλλά η προσπάθεια ομαδοποίησης και πολύ περισσότερο η καταγραφή με ποσοστά όχι απλώς μιας διαφορετικής άποψης άλλα ουσιαστικά ακύρωσης μια κυβερνητικής συμφωνίας εντός κομματικών οργάνων. Αυτή η εικόνα δεν απηχεί στην κοινωνία τουλάχιστον στον βαθμό που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί μετά τις εκλογές.  

Ο κ. Λαφαζάνης που κατά τη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης πέρασε κάτω από τα «ραντάρ», μετά από αυτήν άρχισε τις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις.  

Προφανώς κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση και ο φραξιονισμός, η πάλη για την κομματική εξουσία, ο παραγοντισμός ξεπερνάει τη «λεπτή κόκκινη γραμμή» μεταξύ της πολυφωνίας και της εικόνας Βαβέλ, που πολλές φορές παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν έχουν μια σταθερή επίκληση στις αρχές της εσωκομματικής δημοκρατίας. Όμως, για να επιβιώσει και να λειτουργεί πραγματικά η εσωκομματική δημοκρατία, χρειάζεται να την προστατεύσουν αυτοί που την διεκδικούν και όχι να την χρησιμοποιούν για τις εντυπώσεις. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ενιαίο κόμμα, εκτός αν κάποιοι θέλουν να ηγηθούν ενός άλλου κόμματος συνιστωσών εντός του. Άκουγα με ενδιαφέρον στα δελτία ειδήσεων για τον «ηγέτη» της Αριστερής Πλατφόρμας και αναρωτιόμουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ενιαίο κόμμα που κέρδισε τις εκλογές ή κάτι άλλο;   

Βέβαια αν έχει τόσο έντονες διαφωνίες ο κ. Λαφαζάνης, δεν ξέρω τι τον κρατάει ακόμα εντός της κυβέρνησης, θα έπρεπε να παραιτηθεί και να αγωνιστεί με τον «σύντροφο» Μηλιό για τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους και την επιστροφή στη δραχμή διεκδικώντας βέβαια και την συγκατάθεση του εκλογικού σώματος.       

«Οι απλοί Έλληνες πολίτες όσο βλέπουν τον Τσίπρα να υπερασπίζεται τα δίκαια τους, θα του συγχωρούν ακόμα και τις αποτυχίες του» όχι δεν το είπε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά σε ανταπόκριση του το αμερικάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg». 

Μπορεί οι απλοί Έλληνες πολίτες να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υπερασπισθεί τα δίκαιά τους, έστω και με συμβιβασμούς και με υποχωρήσεις, φαίνεται ότι οι κομματικές σκοπιμότητες δεν αφήνουν κάποιους εντός του ΣΥΡΙΖΑ να το κατανοήσουν και τρέφουν με την τακτική τους τα σενάρια που θα μπορούσαν να θέσουν σε δοκιμασία την ενότητα του κυβερνώντος κόμματος. Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης εκπορεύεται κυρίως από την αντιπολίτευση, η οποία καλά κάνει στην προσπάθεια της να δικαιωθεί και να επανέλθει στην εξουσία. Έχουν όμως δικαίωμα κυβερνητικά στελέχη με την τακτική τους να τα ενισχύουν και με αυτόν τον τρόπο να αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική θέση του κ. Τσίπρα στην κρισιμότερη φάση;     

Η αριστερή πλατφόρμα και κάποιοι άλλοι που έμειναν εκτός κυβέρνησης αντιδρούν με σκληρό τρόπο στη συμφωνία την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στήριξη προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, διευρύνθηκε μετά τις εκλογές, παρά τις διαφωνίες στελεχών του κόμματος.  

Μεγάλο προβάδισμα πρόθεσης ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, το 68% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση έναντι 23% των ερωτηθέντων που διαφωνούν με τους χειρισμούς.
Παράλληλα το 76% αξιολογεί ως θετική την πορεία της κυβέρνησης έναντι 18% που την αξιολογεί ως αρνητική. 

Στην ερώτηση τέλος για παραμονή στη ζώνη του Ευρώ ή επιστροφή στη Δραχμή υπέρ του Ευρώ απαντά το 81% και μόνο το 15% προτιμά τη Δραχμή. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, αυτή, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ που προβλήθηκε στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού με τη Σία Κοσιώνη η στάση της ΝΔ έναντι της κυβέρνησης στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων κρίνεται ως θετική (η ΝΔ στήριξε την κυβέρνηση) από το 13,5% των ερωτηθέντων, θετική επειδή δεν στήριξε την κυβέρνηση από το 5%, αρνητική επειδή η ΝΔ στήριξε την κυβέρνηση από 3%, αρνητική επειδή η ΝΔ δεν στήριξε την κυβέρνηση από το 70,5%. Αλήθεια τι διαφορετικό έπραξαν κάποιοι στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ

Και όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, όσο και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσους Κοέλιο, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τις δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατηγόρησε την Ισπανία και την Πορτογαλία ότι έχουν συνασπιστεί εναντίον της Αθήνας.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες και υπό την πίεση δανειστών, εσωτερικών αντιπάλων επιδίωξε να κερδίσει μια μάχη ποσοστών...   

Με όλα αυτά θυμήθηκα τι είχε πει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιουλίου του 2013 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντώντας σε σχόλια στελεχών που μιλούσαν για «ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ με όσους θέλουν» υπογραμμίζοντας ότι «δεν περισσεύει κανένας, από το Συνέδριο πρέπει να φύγουμε περισσότεροι, όχι λιγότεροι». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές του 2012 γιατί δεν είχε ξεκάθαρη θέση για το ευρώ και τη δραχμή, στην κάλπη οι ψηφοφόροι με αυτό το δίλημμα ψήφισαν, τελικά, τη ΝΔ. Από τότε μέχρι τις πρόσφατες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να ομογενοποιήσει τον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και να διώξει το φόβο εξόδου από το ευρώ και τελικά «οι περισσότεροι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Το κατάλαβαν, όμως, εντός του ΣΥΡΙΖΑ;           

Το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» είναι στο τραπέζι, όπως και οι «εθνικές συναινέσεις» υπέρ της «σωτηρίας» της χώρας.
Για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή στα σενάρια αυτά. «Επιδιώκουν», είπε ο πρωθυπουργός, «είτε να μας σύρουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε να μας ανατρέψουν και να τελειώνουν με όσα εμείς εκπροσωπούμε και τους φοβίζουν».  

Για να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν κάποιοι που χαριτολογούν από χθες λέγοντας, «Αριστερή πλατφόρμα»... όπως «αριστερή παρένθεση»...