Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους…«θεσμούς» ή αλλιώς την τρόικα, αναμένεται να δοκιμαστούν εκ νέου τα επόμενα εικοσιτετράωρα, μετά την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να προωθηθούν άμεσα προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Σε μια χρονική περίοδο που η χώρα κινδυνεύει με χρηματοδοτική ασφυξία, καθώς το «μαρτύριο της σταγόνας» άρχισε από τους «θεσμούς» που όπως αποδεικνύεται δεν «σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους» και ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost έχουν φθάσει συγκεκριμένα μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου από το εξωτερικό: συμμορφωθείτε και αφήστε τα ηρωικά, δουλέψτε γιατί χάθηκε χρόνος και δώστε κοστολογημένο σχέδιο. 

Αυτό είναι εν πολλοίς το μήνυμα από τους «θεσμούς» προς την κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εμφανώς πιεσμένο, νευρικό, αγχωμένο και ανήσυχο, να έχει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο και τους αντιφρονούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν δυναμική εμφάνιση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. 

Ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζει, όπως είπε σε συνομιλητές του μετά τον εσωκομματικό κάβο που πέρασε το Σαββατοκύριακο, ότι η μετάβαση από ένα κόμμα του 4% σε ένα κόμμα διευρυμένο που θα κινείται περίπου μεταξύ 35-40% και θα εκφράζει ευρύτερες δυνάμεις, είναι λογικό να έχει και κραδασμούς, ενδεχομένως και ισχυρές σεισμικές δονήσεις. 

Αυτές οι δονήσεις δεν τον ανησυχούν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ως πολιτικός μηχανικός, πιστεύει ότι εάν το νέο πολιτικό οικοδόμημα στηριχθεί σε γερές βάσεις τώρα στην αρχή, μπορεί να αντέξει και πολλούς σεισμούς. Μόνο που οι σεισμοί άρχισαν πολύ νωρίς και αποτελεί στοίχημα για τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα να μην επιβεβαιώσει την «προφητεία» ορισμένων πολιτικών και οικονομικών κέντρων περί «παρένθεσης». 

Ο ίδιος φρόντισε με την ομιλία του στην Κ.Ε. να δείξει ότι θα δώσει σκληρή μάχη και θα στέλνει συνεχώς μηνύματα, τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, πιστεύοντας ότι θα έχει τη στήριξη της κοινωνίας που ακόμα τον στηρίζει σε υψηλά ποσοστά. 

Εξάλλου σε κυβερνητικούς κύκλους, είναι κυρίαρχη η άποψη ότι  μεγάλα διεθνή κέντρα θέλουν να «εξουδετερώσουν» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, εντός της Eυρωζώνης, με στόχο να καταστήσουν σαφές προς όλες τις χώρες, όπου κόμματα τα οποία αμφισβητούν το υφιστάμενο ευρωπαϊκό «στάτους κβο» βρίσκονται σε άνοδο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής της υφιστάμενης πολιτικής. 

Την ίδια στιγμή, όμως όπως παραδέχονται και πολλοί στην κυβέρνηση, μπορεί με λανθασμένους χειρισμούς να χάσει την κοινωνική δυναμική που αναπτύχθηκε μετά τις εκλογές, πάρα πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός έχει αγωνία για το κυβερνητικό έργο και το μήνυμα είναι προς κάθε υπουργό: «σηκώστε τα μανίκια και δουλέψτε». 

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής, αλλά υπάρχει το επιχείρημα ότι επί ένα μήνα ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και άρα όλα πήγαν πίσω. Από εδώ και πέρα όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και ήδη η αρχή θα γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα με τα νομοσχέδια που δοκιμάζουν τις σχέσεις Ελλάδας και θεσμών. 

Για το Μέγαρο Μαξίμου τα συγκεκριμένα νομοσχέδια θεωρούνται συμβατά με τη συμφωνία, καθώς δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, όμως, στις Βρυξέλλες έχουν προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις, αφού ερμηνεύονται ως «μονομερείς ενέργειες» από την πλευρά της Αθήνας, υπό την έννοια ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους οι θεσμοί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιο σκληρός…θεσμός θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που πιθανότατα θα τηρήσει την πιο σκληρή στάση, με δεδομένο ότι οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για την κυβέρνηση.