Σκληρή προειδοποίηση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προς την Ελλάδα μέσω των Financial Times. 

Όπως δήλωσε «η Eλλάδα πρέπει σύντομα να υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της για να κερδίσει την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση που τόσο πολύ έχει ανάγκη εν όψει των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας του Μαρτίου». 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε στους Financial Times πως είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμα και αυτόν τον μήνα στην «πρώτη εκταμίευση» των 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν στην Ελλάδα από τη διάσωση των 172 δισ. Έθεσε ωστόσο έναν όρο: Μόνο αν η νέα ελληνική κυβέρνηση,  υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να συμφωνήσουν άμεσα και οι δύο πλευρές.

«Το μήνυμά μου στην Ελλάδα είναι: προσπαθήστε να ξεκινήστε το πρόγραμμα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί όλη η επαναδιαπραγμάτευση» ανέφερε και πρόσθεσε πως «υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να μπουν μπροστά από σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε κάποια στιγμή το Μάρτιο, μπορεί να γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό προϋποθέτει να σημειωθεί πρόοδος και όχι μόνο καλές προθέσεις».

Όπως γράφουν οι Financial Times με βάση την παράταση, η οποία ολοκληρώθηκε τυπικά την Παρασκευή, η Αθήνα δεν θα λάβει πόρους από το πακέτο διάσωσης μέχρι να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, διαδικασία που πολλοί αναμένουν ότι θα κρατήσει μήνες. Όμως αξιωματούχοι από τους θεσμούς που εποπτεύουν την Ελλάδα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεμείνει από ρευστό τις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην είναι σε θέση να καταβάλλει πληρωμές 1,4 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αν περάσουμε δύο μήνες μιλώντας ο ένας στον άλλο χωρίς να κάνουμε τίποτα, στο τέλος Απριλίου θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.