«Η έκτακτη εισφορά αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν» δήλωσε στα Παραπολιτικά Fm, ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι «δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, εάν το αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα».

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά ο ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: «Ελπίζω πως όχι, αλλά εάν συμβεί θα στοχεύει όσους δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Δε θα υπάρξει έκτακτη εισφορά- ρωτήθηκα σε μία φιλοσοφικού τύπου συζήτηση».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα οικονομικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να ομαλοποιήσουμε τη ροή φορολογικών εσόδων. Αυτό εκτίμησε ότι θα γίνει με τους εξής τρόπους: «Το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες είναι σχεδόν έτοιμο και έχουμε σε εξέλιξη διαβούλευση με τους εταίρους μας. Δεν είναι μόνο οι 100 δόσεις, είναι και η ανταμοιβή όσων ήταν συνεπείς. Στόχος μας είναι να βγάλουμε τους πολίτες από τη δίνη των χρεών».

Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ είπε πως «αυτό θα το αφήσουμε για Απρίλιο- Μάιο στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους εταίρους» σημειώνοντας: «Πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα γιατί ο υψηλός συντελεστής είναι υπερβολικός. Θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ από το 25% στο 15- 16% και τότε θα δούμε τον εξορθολογισμό των χαμηλών. Και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω».

«Θέλουμε να αξιολογηθούμε στη βάση μεταρρυθμίσεων. Ελπίζουμε ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχουμε τον κατάλογο στον οποίο θα έχουμε καταλήξει από κοινού και θα κριθούμε κανονικά» δήλωσε ακόμα o YΠΟΙΚ.

Στην επισήμανση δε ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητάει μεταρρυθμίσεις τον Μάρτιο, σχολίασε πως «και εμείς θέλουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα. Το σημαντικό είναι να βάζεις στόχους που μπορείς να πετύχεις. Τα θέματα της διαφθοράς, της διαπλοκής, του φορολογικού είναι κύρια».

Για το χρηματοδοτικό κενό ανέφερε:

Θα μπορούσαμε να είχαμε υπογράψει το mail Χαρδούβελη και να έχουμε πάρει τα λεφτά. Αλλά δεν εκλεγήκαμε για να συνεχίσουμε τα υφεσιακά μέτρα. Το δόγμα νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση έχει τελειώσει. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που συμφωνήσαμε και σε αυτά θα αξιολογηθούμε για να συμμετάσχουμε και στην ποσοτική χαλάρωση. Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, εάν το αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα.

Τέλος, σε ερώτηση και για τη συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup στους Financial Times, στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι εστάλη από την Αθήνα λάθος επιστολή απάντησε: «Θα κάνω προσπάθεια να μην απαντήσω γιατί είχαμε διαφωνίες και καταφέραμε να βρούμε έναν κοινό τόπο. Κάποιοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, αλλά εγώ θα απαντήσω στο βιβλίο που θα γράψω όταν όλα θα έχουν τελειώσει».