«Το e-mail Χαρδούβελη είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και το άλλο η έναρξη. Δεν μπορούν να συγκριθούν. Θα συγκριθούν στο τέλος.», δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας στον Real Fm, ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «στο e-mail Χαρδούβελη δεν υπάρχει πουθενά, μα πουθενά, μείωση συντάξεων. Το θέμα των επικουρικών είχε κλείσει. Δεν υπήρχε καν στο e-mail».

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε πως «για να κοπεί κάποια σύνταξη τώρα, σημαίνει ότι είχε παρθεί κάποια απόφαση πολύ νωρίτερα. Ήταν παλαιότερες αποφάσεις που είχαν ψηφιστεί και εφαρμόζονται τώρα».

«Η κυβέρνηση θα καταλήξει, εκεί που ήταν και το e-mail Χαρδούβελη και ίσως με χειρότερα πράγματα γιατί το δημοσιονομικό κενό θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η οικονομία έχει χάσει την ορμή της τα έσοδα ήδη υπολείπονται των προβλέψεών, θα υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό τεράστιο», τόνισε και πρόσθεσε:

Ήταν στα πλάνα μας να διεκδικούσαμε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, μετά το τέλος της αξιολόγησης. Το 3% το είχαμε αποδεχθεί, το θεωρούσαμε λογικό. Σήμαινε ότι δεν είχες καθόλου έλλειμμα, άρα είναι κάτι που κανείς το θέλει σαν οικονομία.

«Πράγματι, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να υπήρχε μια αξιολόγηση Σεπτεμβρίου και να παίρναμε ορισμένα από τα χρήματα. Οι δανειστές δεν το ήθελαν αυτό, επειδή τα δύσκολα για την κυβέρνηση έπρεπε σύμφωνα με το μνημόνιο να γίνουν μετά. Ήθελαν μέσα στον Νοέμβριο να κλείσουν τα θέματα μέχρι και του Ιανουαρίου. Στα μισά της διαπραγμάτευσης καταλάβαμε ότι το IMF ήθελε να πιέσει την κυβέρνηση να κλείσει και το ασφαλιστικό για το 2015. Οι πολιτικοί με κανέναν τρόπο δεν ήθελαν να ανοίξουν ένα θέμα ασφαλιστικού επειδή έβλεπαν εκλογές. Οι ξένοι, έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις, έβλεπαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πρώτος και δεν ήθελαν να δώσουν χρήματα για να έχουν στο χέρι την επόμενη κυβέρνηση», είπε και υπογράμμισε:

Είχε γίνει μια τελευταία προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση Οκτώβριο και Νοέμβριο, τελικά η Κομισσιόν πειστικέ ότι μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση, δεν επείσθη το IMF και η ΕΚΤ. Γι αυτό ζητήσαμε παράταση.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε πως ανησυχεί για το γεγονός πιστωτικού επεισοδίου, «γιατί τον Μάρτιο είχαμε ένα στατιστικό έλλειμμα 2,4 δισ. ευρώ Αν οι εταίροι δεν δώσουν το πράσινο φώς να εκδώσουν περεταίρω έντοκα γραμμάτια είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί ατό το κενό».

«Πρέπει κάπου να βρούμε και άλλα χρήματα και αυτό με αγχώνει ιδιαίτερα. Ο λόγος που εμείς επιμέναμε να είναι τρίμηνη η παράταση διότι θέλαμε να πάρουμε τα χρήματα πριν ξεκινήσει ο Μάρτιος. Αυτή η έλλειψη χρημάτων, την αντιμετωπίζουμε ως χώρα, τώρα», σημείωσε και επεσήμανε:

Εγώ ήθελα τρεις μήνες επειδή θέλαμε χρήματα. Δόθηκαν τελικά δύο μήνες, επειδή μια από τις υπόλοιπες χώρες είχε πρόβλημα και δεν ήθελε να μας δώσει τρείς μήνες. Η χώρα υπονομεύεται όταν δεν υπάρχει στρατηγική και δεν υπάρχει ξεκάθαρη πορεία. Θεωρώ ότι η ασάφεια είναι καταστροφική. Σε μια διαπραγμάτευση, ο ανίσχυρος και ο αδύναμος θέλει κανόνες για να τον προστατεύσουν. Η ασάφεια έχει τον ρόλο του ισχυρού. Δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην ίδια την κυβέρνηση. Για τη χώρα, δεν βοηθά η ασάφεια.

«Μέχρι τώρα, συζητάμε μόνο με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Το ΔΝΤ που είναι το πιο σκληρό, δεν έχει μπει στην εικόνα. Αν δεν τα βρούμε με τους εταίρους μας θα έχουμε μεγαλύτερες δυσκολίες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι δύο μήνες, ήταν ένας τεχνικός λόγος, που μια συγκεκριμένη χώρα, δεν ήθελε το Ελληνικό θέμα να μπει στην προεκλογική του καμπάνια. Η πλευρά που ήταν η σκληρή πλευρά, ήταν αδιάφορη. Το ΔΝΤ ήταν αδιάφορο. Η 3 ή 6 ήταν αδιάφορο γι αυτό. Εμείς θέλαμε τους 3 μήνες», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Ήθελαν να έχουν στο χέρι την επόμενη κυβέρνηση, διότι οτιδήποτε δεν κλείναμε στην αξιολόγηση, θα πέρναγε στο επόμενο σκαλοπάτι, της πιστωτικής γραμμής, η οποία είχε και αυτή κανόνες και ορόσημα. Πολιτικοί λόγοι δεν τους άφησαν να κλείσουμε την αξιολόγηση από τον Νοέμβριο», επανέλαβε ο Γκίκας Χαρδούβελης και κατέληξε:

Το πρόγραμμα το Ευρωπαϊκό τελείωνε 31/12 το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελείωνε αργότερα. Όλοι ήθελαν κάπως μια τακτοποίηση. Ο εύκολος τρόπος ήταν να τελειώσει και το πρόγραμμα του IMF και να πάρει μια άλλη μορφή. Δεν μας τσίμπησε μύγα τσε τσε, αλλά η διάρθρωση των δύο προγραμμάτων το έφερε στο προσκήνιο. Ίσως να υπερβάλαμε λίγο. Εγώ σαν υπουργός Οικονομικών, θέλω τα χρήματα. Συνήθως ο πιο συντηρητικός στην εκάστοτε κυβέρνηση, θέλει αν έχεις λεφτά που σου δίνουν θα πεις όχι; Δεν τα θέλω; Απλά τα θες με μια άλλη μορφή. Εμείς με το ΔΝΤ θα φτιάχναμε μια πιστωτική γραμμή στήριξης. Δεν έκατσε το καλό σενάριο. Η υπόθεσή μου ήταν οι πολιτικοί λόγοι. Ότι θα είχαμε μια νέα κυβέρνηση και ήθελαν να βεβαιωθούν ότι θα τους κρατήσουν στο χέρι, ότι θα τους βάλλουν στο μαντρί.