Κατεπείγουσα ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο για τις νέες τουρκικές προκλήσεις της Τουρκίας με την παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο, κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς

Στην ερώτησή του καταγγέλλει την Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας ότι δημιουργεί συνθήκες θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα σε μεγάλη περιοχή του Αιγαίο, που εκτείνεται από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο από το νότιο Αιγαίο.

Όπως επισημαίνει ο έλληνας ευρωβουλευτής, «σύμφωνα με τον παράνομο τουρκικό σχεδιασμό η περιοχή αυτή του Αιγαίου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής, επηρεάζοντας άμεσα τους αεροδιαδρόμους g-33 και N-130 και θέτοντας σε κίνδυνο τις αερομεταφορές από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και αντιστρόφως». 

Ο Νότης Μαριάς ερωτά την την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μονγκερίνι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου: «πρώτον, να καταδικαστεί η παραπάνω παράνομη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ενός Κράτους Μέλους της Ε.Ε., ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και τις ευρωπαϊκές και διεθνής αερομεταφορές και δεύτερον να ανακληθεί άμεσα η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ;»

Αναλυτικά η ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή: 

Τις τελευταίες ώρες η Τουρκία προέβη σε κατάφορη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργώντας συνθήκες θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Χτες 1/3/2015 η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύει παρανόμως από 2/3/2015 έως 31/12/2015 μεγάλη περιοχή του Αιγαίου που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο  αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο από το νότιο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον παράνομο τουρκικό σχεδιασμό, η περιοχή αυτή του Αιγαίου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής επηρεάζοντας άμεσα τους αεροδιαδρόμους g-33 και N-130 και θέτοντας σε κίνδυνο τις αερομεταφορές από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες χώρες τη Ε.Ε. και αντιστρόφως.

Η καταληκτική γραμμή χάραξης της τουρκικής ΝΟΤΑΜ δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα αλλά και από τον Ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και τα Ελληνικά εθνικά χωρικά ύδατα συμπεριλαμβανομένου κυρίως του εδάφους της Λήμνου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε.:

1) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου: πρώτον να καταδικαστεί η παραπάνω παράνομη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, ενός Κράτους Μέλους της Ε.Ε., ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και τις ευρωπαϊκές και διεθνής αερομεταφορές, δεύτερον να ανακληθεί άμεσα η παράνομη τουρκική ΝΟΤΑΜ;