Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν Ευάγγελος Βενιζέλος και ΠΑΣΟΚ για το θέμα της δανειακής σύμβασης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δυστυχώς, δια του κ. Βαρουφάκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους ειδικούς νόμους, υπέγραψε την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει τη Βουλή, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της  Βουλής γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της. Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, για κάτι που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αλλά και για ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού».

Και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λέει: "Κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μην με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου, ψηφίζοντας". Έτσι πορεύεται η χώρα; Με τέτοια ψέματα απέναντι στο λαό; Απέναντι στη διεθνή κοινότητα»;

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι «με παιδαριώδη νομικά προσχήματα η κυβέρνηση, δια του υπουργού Οικονομικών, υπέγραψε ήδη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον ειδικό νόμο 4060/2012, την παράταση μέχρι τέλη Ιουνίου της δανειακής σύμβασης που παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και  συνιστά τη νομική βάση όλου του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Και συνεχίζει:

Το δήθεν επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι τα άρθρα 20 και 125 του ν. 4270/2014 περί δημοσίου λογιστικού που τέθηκε σε ισχύ την 1.1.2015, αναθέτουν στον Υπουργό Οικονομικών την αρμοδιότητα να συνάπτει δανειακές συμβάσεις.

Παρόμοια ακριβώς αρμοδιότητα είχε πάντα ο Υπουργός Οικονομικών, όπως προκύπτει από το άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2362/1995 περί δημοσίου λογιστικού που ίσχυε μέχρι 31.12.2014.

Αυτά όμως αφορούν την τρέχουσα διαχείριση του δημοσίου χρέους και τις συνήθεις δανειακές συμβάσεις που υπέγραφε πάντα, από συστάσεως ελληνικού κράτους, ο υπουργός Οικονομικών. Και όχι μία σύμβαση όπως η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance  Facility Agreement) που υπεγράφη από τον Υπουργό των Οικονομικών, τον Διοικητή της ΤτΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ελληνικού ΤΧΣ επί τη βάσει ειδικής εξουσιοδότησης που χορηγήθηκε με τον νόμο 4060/2012.

Γι΄ αυτό άλλωστε και  οι τροποποιήσεις της σύμβασης αυτής απαιτούν ρητή εξουσιοδότηση ειδικού νόμου, όπως έγινε με την τελευταία τροποποίηση – παράταση μέχρι 28.2.2015, που υπογράφηκε με ειδική εξουσιοδότηση που παρείχε ο νόμος 4316/2014. 
Είναι πολύ απλή η νομική αρχή που λέει ότι ο ειδικότερος νόμος υπερισχύει του γενικότερου, ακόμη και αν αυτός είναι νεότερος.

Στην προκειμένη άλλωστε περίπτωση ο γενικός νόμος περί δημοσίου λογιστικού δεν είναι καν νεώτερος, γιατί επαναλαμβάνει διατάξεις που ούτως ή άλλως ίσχυαν.

Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι «κακώς η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση και την ψήφο των δικών της βουλευτών, εμπλέκει σε μία πρόσθετη νομική περιπέτεια τη χώρα. Κακώς οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών και δημόσιους λειτουργούς στο να θέσουν την υπογραφή τους χωρίς εξουσιοδότηση. Κακώς άσκησε πιέσεις στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ). Σε κάθε δε περίπτωση καλούμε τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ζητήσουν και να δουν το κείμενο που υπέγραψε εκ μέρους τους και ως φορέας της εμπιστοσύνης τους ο κ. Βαρουφάκης, με ποιόν τρόπο δηλαδή υπογράφουν "γλείφοντας", εκεί που με τόσο ευκολία "έφτυναν" μέχρι τώρα.