Άμεσα στη Βουλή προς συζήτηση, όχι όμως για ψήφιση, φέρνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  το θέμα της δανειακής σύμβασης. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές προαναγγελλούν νέα δανειακή σύμβαση το καλοκαίρι, χωρίς όρους και συμβάσεις, ενώ τονίζουν ότι η νέα παράταση, που επετεύχθη στο Eurogroup, δεν συνεπάγεται παράταση του μνημονίου. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δημόσια θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις. «Ο σεβασμός της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αδιαπραγμάτευτος σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διέπρεψαν στις αδιαφανείς μεθοδεύσεις» τονίζουν.

Πηγές του Μαξίμου, υπενθυμίζουν ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου» και ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί, από όλους τους συμβαλλόμενους, από την περασμένη Πέμπτη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή, καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση, αιτιολογώντας τη μη κύρωση της δανειακής σύμβασης από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Στον ESM αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» διευκρινίζουν.
 
Όπως σημειώνουν, άλλωστε, «το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση, απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών».

Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι κεντρικός στόχος (και βασική προεκλογική εξαγγελία  του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν και παραμένει η ακύρωση του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Το πρώτο σκέλος, δηλαδή το μνημόνιο, επιτεύχθηκε» τονίζουν χαρακτηριστικά. Για το δεύτερο, δηλαδή τη δανειακή σύμβαση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «πήραμε την αναγκαία παράταση (γέφυρα) προκειμένου να την διαπραγματευτούμε με όρους βιώσιμους για τη χώρα και το λαό. Στόχος είναι η νέα συμφωνία τον Ιούνιο να συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση που δεν θα εμπεριέχει δεσμεύσεις και όρους, όπως η παρούσα, ετεροβαρείς ως προς τα συμφέροντα της χώρας».

Και ξεκαθαρίζουν:

Το αίτημα, λοιπόν, για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή, χωρίς αυτό να  απαιτείται, δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται. Κάποιοι προσπαθούν να εκμαιεύσουν αποφάσεις και δεσμεύσεις από την παρούσα Βουλή που θα δημιουργούν τετελεσμένα αρνητικά στη διαπραγμάτευση

Παράταση της δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται καμία παράταση του Μνημονίου. Το Μνημόνιο έχει ήδη καταργηθεί αφού το περίφημο «τρέχον πρόγραμμα» δεν προβλέπεται ότι «θα ολοκληρωθεί επιτυχώς».

Από το Μαξίμου διευκρινίζουν ότι η νέα συμφωνία που θα προκύψει στο πέρας του τετραμήνου πράγματι θα έρθει προς επικύρωση στη Bουλή και σημειώνουν ότι σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα που θα εξειδικεύουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων και δράσεων που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup.