ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2015, 16:34 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2015, 20:40
Αυτό είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση
Facebook Twitter Whatsapp

Τρία άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την προστασία των ασθενέστερων φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο ανοίγει την αυλαία των νομοσχεδίων που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη νομιμοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και προβλέπει επιδότηση ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κουπόνια σίτισης, δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας, για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αφορά σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά, ανέργους, οικογένειες που απειλούνται με έξωση από την κατοικία τους και όσοιαντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασηςενέργειας και σίτισης

Το νομοσχέδιο που θα φέρουν προς ψήφιση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου προβλέπει, μεταξύ άλλων, επιδότηση ενοικίου για την εξασφάλιση στέγασης σε περίπου 30.000 απόρους και δωρεάν ρεύμα έως 300kw τον μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Το ποσό του επιδόματος στέγασης θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια.

 

Το πρόγαμμα σίτισης με κουπόνια αφορά σε 300.000 άτομα, σε συνεργασία με την Εκκλησία τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ως εισοδηματικό κριτήριο θα λαμβάνεται το όριο φτώχειας, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις.

Το όριο της φτώχειας είναι σε ετήσιο εισόδημα 5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013, το 35,7% των πολιτών στην Ελλάδα, ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.