«Δεν πρόκειται να πάμε σε μνημόνια» διαμήνυσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑΑλέκος Καλύβης, σχολιάζοντας ότι εάν υπάρξει αδιέξοδο θα πρέπει «να προσφύγουμε στον ελληνικό λαό».

Μιλώντας στην εκπομπή του Τάκη Χατζή και του Mάκη Γεωργίου στον Real Fm ανέφερε ότι υπάρχουν ενστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία, αλλά «αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα. Το θέμα είναι η οριστική λύση να μπορέσουμε να ξεμπλέξουμε από τα Μνημόνια».

Για το εάν θα υπάρξουν εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου σχολίασε ότι «αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μια πολιτική, άρα δεν ισχύει επιχείρημα Ντάισελμπλουμ. Δεν πρόκειται να πάμε σε μνημόνια, αν τα πράγματα ζορίσουν, προφανώς πρέπει να προσφύγουμε στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Καλύβης είπε για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ότι «μπορεί να λένε για τον κ. Βαρουφάκη και τα ΜΜΕ, όμως ο κ. Σόιμπλε είναι εξίσου λαλίστατος στα Μέσα, με έναν απαξιωτικό τρόπο για τη χώρα μας. Εφόσον υπάρχει αυτή η ενδιάμεση κατάσταση ο καθένας προσπαθυεί να δημιουργήσει τους όρους επιβολής της θέσης του». 

Παράλληλα, για το θέμα της ρευστότητας έθεσε ως κλειδί την καταπολέμηση διαφθοράς και τη φορολόγηση πλουσίων στρωμάτων. 

«Καλό είναι ο κ. Ντράγκι να μην χρησιμοποιήσει την κάνουλα για να δημιουργήσει ασφυξία» ανέφερε ακόμα.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση μέρος του οποίου έιναι μέρος του προγράμματός της (μέτρα ανθρωπιστικής κρίσης, 100 δόσεις)» σημείωσε.

Ο κ. Καλύβης είπε ακόμα ότι δεν θα πάει για ψήφιση η συμφωνία στη Βουλή αφού «έχει διαχωριστεί το μνημόνιο από τη δανειακή σύμβαση».

Για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την υποψηφιότητα του για τη θέση του γραμματέα είπε ότι «δεν υπήρχαν μοναδικές υποψηφιότητες στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι θέμα επίδειξης δύναμης. Κάθε σύντροφος έχει το δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα» ενώ συμπλήρωσε ότι «έγινε μια συζήτηση με χορταστικό τρόπο το διήμερο». 

Τέλος, ανεφερε ότι δεν βλέπει ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. «Απέτυχαν προηγούμενες κυβερνήσεις τέτοιου χαρακτήρα» είπε.