Να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού του Σάββατο, ο κ. Κοέλιο τόνισε πως:

«Δεν πρόκειται να παίξω μια παρτίδα πινγκ-πονγκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Η πορτογαλική κυβέρνηση «δεν υπέβαλε καμιά διαμαρτυρία» επίσημα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πρόσθεσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. «Απλώς γνωστοποίησα μέσω διπλωματικών καναλιών το σάστισμά μου για τις κατηγορίες που εκστόμισε» ο κ. Τσίπρας, συμπλήρωσε.

Η θέση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας μεταφέρθηκε «στις υπηρεσίες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» Ντόναλντ Τουσκ και «στις υπηρεσίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρίνισε.

«Η Πορτογαλία συνεργάστηκε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο με τους εταίρους της στην ευρωζώνη προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ζητήσει την παράταση του προγράμματος βοήθειας», έκρινε ακόμη ο Πάσος Κοέλιο.

«Τα γεγονός ότι επιμείναμε, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να εκδηλώσει με σαφήνεια την πρόθεσή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως μια απόπειρα ανατροπής του (Αλέξη Τσίπρα) ή μια συνωμοσία εναντίον του», πρόσθεσε ο ηγέτης της πορτογαλικής συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού.