Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Στην ακύρωση όλου του αρχικού σχεδίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή μεταξύ Σκύρου, Αγίου Ευστρατίου και Λήμνου, προχώρησε η Τουρκία έπειτα από την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε με ακαριαίες διπλωματικές κινήσεις απέναντι στην πρόκληση της Τουρκίας, η οποία στις 27 Φεβρουαρίου εξέδωσε ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς ναυτιλομένους), σύμφωνα με την οποία θα μετέτρεπαν σε πεδίο βολής τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου, σημαντικό κομμάτι του ελληνικού FIR, αλλά και τμήμα του ελληνικού εδάφους στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου, και συγκεκριμένα το ακρωτήριο της Αγίας Ειρήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προχώρησαν σε όλα τις απαραίτητες ενέργειες ως απάντηση στην τουρκική πρόκληση. Η ελληνική διπλωματία έκανε διαβήματα σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς, εξαναγκάζοντας την Τουρκία να εκδώσει νέα τροποποιημένη ΝΟΤΑΜ στις 11.10 το πρωί της Δευτέρας με την οποία εξαιρούσε σημαντικά κομμάτια του ελληνικού εδάφους από το σχεδιασμό για ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών της ελληνικής πλευράς στην τουρκική πρόκληση ήταν η γείτονας να ακυρώσει λίγες ώρες αργότερα (στις 14.30 μ.μ.) ολόκληρο το αρχικό σχέδιο και να αποσύρει τη ΝΟΤΑΜ που περιλάμβανε σημαντικά κομμάτια του ελληνικού εναέριου και εδαφικού χώρου στο Αιγαίο.

Πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν στο newpost ότι η ελληνική πλευρά κινήθηκε, ως όφειλε, με ήπιο αλλά στιβαρό τρόπο, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». «Οι Τούρκοι υποτίμησαν την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο λάθος τους» ανέφεραν χαρακτηριστικά.