Το Εκλογοδικείο, με τις υπ' αριθμ. 3 και 4/2015 έκρινε συνταγματικό το πλαφόν 3% στις Ευρωεκλογές και απέρριψε την ένσταση του Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ κατατέθηκαν ενστάσεις σε βάρος του Ευάγγελου Μπασιάκου (ΝΔ) και της Κατερίνας Μάρκου (Ποτάμι) για τις βουλευτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι είναι συνταγματικό το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο και απέρριψε τις ενστάσεις του κ. Καρατζαφέρη και των τριών πρώτων σε προτίμηση υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες Γιώργου Χατζημαρκάκη, Μιχάλη Ατσαλάκη και Μάνου Παυλάκη.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στρεφόταν κατά της Χρυσής Αυγής και του ευρωβουλευτή της Γεώργιου Επιτήδειου και οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, αλλά και κατά των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ).

Με τις ενστάσεις τους ζητούσαν από το Εκλογοδικείο να κριθεί αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Εκλογοδικείο έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γιώργου Παπαγεωργίου και επανέλαβε ότι ο νόμος 4255/2014 που θέτει το πλαφόν εισόδου (3%) στο Ευρωκοινοβούλιο είναι συνταγματικός και απέρριψε και τους δυο ενστάσεις.
Ακόμη, αναφέρεται στις αποφάσεις του Εκλογοδικείου ότι το πλαφόν δεν κινείται εκτός των ορίων που θέτει η Συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σε αυτά ίσων ευκαιριών, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού στηρίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και εύλογα.

Παράλληλα, κατατέθηκαν δύο ενστάσεις κατά του βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ Ευάγγελου Μπασιάκου, ο οποίος έλαβε 3.394 σταυρούς κατά τις εθνικές εκλογές. Συγκεκριμένα, η πρώτη ένσταση κατατέθηκε από τον α΄ αναπληρωματικό βουλευτή του ίδιου κόμματος και της ίδιας εκλογικής περιφέρειας Ιωάννη Καράμπελα, ο οποίος έχει λάβει 3.465 σταυρούς και υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων υπήρξαν λάθη, ενώ σε άλλα ψηφοδέλτια δεν υπάρχει η μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο β΄ αναπληρωματικός βουλευτής Βοιωτίας ζητεί να καταμετρηθούν υπέρ του 3.417 ψηφοδέλτια και στον κ. Μπασιάκο 2.763 ψηφοδέλτια, έτσι ώστε ο κ. Καράμπελας να ανακηρυχθεί βουλευτής και ο κ. Μπασιάκος α΄ αναπληρωματικός βουλευτής.

Η δεύτερη ένσταση κατατέθηκε από τον β΄ αναπληρωματικό βουλευτή της ΝΔ Βοιωτίας Ανδρέα Κουτσούμπα ο οποίος έλαβε 3.384 σταυρούς και στρέφεται τόσο κατά του κ. Μπασιάκου, όσο και κατά του κ. Καράμπελα και υποστηρίζει ότι υπήρξαν λάθη κατά την καταμέτρηση των σταυρών, ενώ υπήρξε ακυρότητα ψηφοδελτίων λόγω υπάρξεως στιγμάτων, κ.λπ.

Ο κ. Κουτσούμπας ζητεί να προσμετρηθούν σε αυτόν 3.452 σταυροί, στον κ. Μπασιάκο 1.889 σταυροί και στον κ. Καράμπέλα 1.826 ψηφοδέλτια.

Παράλληλα, κατατέθηκε ένσταση κατά της βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι Αικατερίνης Μάρκου η οποία έλαβε 2.696 σταυρούς. Η ένσταση κατατέθηκε από τον α΄ αναπληρωματικό βουλευτή του ίδιου κόμματος και της ίδιας εκλογικής περιφέρειας Νίκο Νυφούδη, ο οποίος έλαβε 2.647 ψήφους και υποστηρίζει την ύπαρξη λαθών στην καταμέτρηση ψηφοδελτίων, κ.λπ. Τέλος, ο κ. Νυφούδης ζητεί να προσμετρηθούν σε αυτόν 2.695 σταυροί και στην κυρία Μάρκου 2.445 σταυροί.