Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Τρέφουμε αυταπάτες εάν πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πραγματική αλλαγή στο κοινό νόμισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ριζοσπαστικός» υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, με άρθρο του στον βρετανικό Guardian.

Στο κείμενο με τίτλο «για να νικήσουμε τη λιτότητα πρέπει να απελευθερωθούμε από το ευρώ» o κ. Λαπαβίτσας τονίζει ότι «η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. έπειτα από τρεις εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων είναι ένας συμβιβασμός που επετεύχθη υπό οικονομική πίεση. Η μόνη αξία που έχει για την Ελλάδα είναι ότι έχει κρατήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζωντανή και ικανή να πολεμήσει για την επόμενη μέρα. Αυτή η μέρα δεν είναι πολύ μακριά». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης τον Ιούνιο, και έχει σημαντικές αποπληρωμές χρέους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κατά τους προσεχείς τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί τα εν λόγω εμπόδια και να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα έχει ένα μερίδιο στην ελληνική επιτυχία, αν είναι να υπερνικήσει τις δυνάμεις της λιτότητας που σήμερα στραγγαλίζουν την ήπειρο».

Ο κ. Λαπαβίτσας τονίζει ότι η ελληνική πλευρά έπεσε σε διπλή παγίδα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Η πρώτη, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ για ρευστότητα. Ο Μάριο Ντράγκι αύξησε την πίεση, οι ανήσυχοι καταθέτες απέσυραν κεφάλαια, Προς το τέλος των διαπραγματεύσεων, έχαναν ένα δισ. ευρώ σε ρευστότητα την ημέρα. Η δεύτερη η ανάγκη του ελληνικού κράτους για χρηματοδότηση, για τα χρέη και τους μισθούς. Κυνικά, η Ε.Ε. περίμενε μέχρι τη στιγμή που θα κορυφωνόταν η πίεση στις ελληνικές τράπεζες. Ως το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να δεχθεί μία συμφωνία ή να αντιμετωπίσει χαοτικές οικονομικές συνθήκες την επόμενη εβδομάδα, για την οποία δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη».

Και συνεχίζει:

Η συμφωνία που προέκυψε επέκτεινε τη δανειακή σύμβαση, δίνοντας στην Ελλάδα τέσσερις μήνες εγγυημένης χρηματοδότησης, που υπόκειται σε τακτική αξιολόγηση από τους "θεσμούς" δηλαδή την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Η χώρα αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της "πλήρως και εγκαίρως".

 

«Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε βαρύ τίμημα για να παραμείνει ζωντανή» και εκτίμησε στη συνέχεια πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα με την οικτρή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως τη χαρακτηρίζει. «Σε αυτό το υπόβαθρο, η επιμονή στη λιτότητα και τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μία εκδικητική τρέλα», σημειώνει.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, τονίζει ότι «η στρατηγική μας έδωσε εκλογική επιτυχία, με την υπόσχεση να απαλλάξουμε τους Έλληνες από τη λιτότητα χωρίς να χρειαστεί να έρθουμε σε μεγάλη ρήξη με την ευρωζώνη. Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν πέραν αμφιβολίας ότι αυτό είναι απίθανο και είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα».

«Η κυβέρνησή μας πρέπει να προσεγγίσει τις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου με πολύ διαφορετικό τρόπο σκέψεις από εκείνες του Φεβρουαρίου. Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί και δεν θα γίνει μία φιλική νομισματική ένωση που στηρίζει τους εργαζόμενους. Η Ελλάδα πρέπει να βάλει στο τραπέζι μία πλήρη σειρά από επιλογές και πρέπει να είναι προετοιμασμένη για έκτακτα μέτρα ρευστότητας, γνωρίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι διαχειρίσιμα, αν οι άνθρωποί της είναι έτοιμοι. Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη φέρει την καταστροφή σε στη χώρα» προσθέτει.

Ο κ. Λαπαβίτσας καταλήγει σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κερδίσει τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά μόνο αν εκείνη αποτινάξει τις δικές της αυταπάτες και αρχίσει να προτείνει λογικές πολιτικές που μπορούν επιτέλους να απαλλάξουν την Ευρώπη από τον παραλογισμό που έχει γίνει το κοινό νόμισμα. Εκεί θα μπορούσε να υπάρξει μία πιθανότητα άρσης της λιτότητας σε όλη την ήπειρο. Ο χρόνος είναι πράγματι λίγος για όλους μας».