Το δραματικό χρονικό των κρίσιμων διαπραγματεύσεων του Eurogroup αφηγείται ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στους Financial Times

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ, ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαιώνει παράλληλα το δημοσίευμα της Bild ότι η ελληνική κυβέρνηση του έδωσε λάθος επιστολή.

«Όλα ξεκίνησαν με το γράμμα που έλαβε από την Αθήνα και το οποίο περιείχε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Όταν το άνοιξε και το διάβασε ένιωσε έκπληκτος. Τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς όπως τα περίμενε, καθώς Τις προηγούμενες 48 ώρες, ο πρόεδρος του Eurogroup βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως προς το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η επιστολή για την αίτηση τετράμηνης παράτασης της διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ της Αθήνας. Είχαν μιλήσει επανειλημμένως τηλεφωνικά, αντάλλαξαν προσχέδια και προτάθηκαν αλλαγές» αναφέρει το δημοσίευμα των FT για τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Όπως τονίζει, η επιστολή που έλαβε υπογεγραμμένη από τον Γιάνη Βαρουφάκη, δεν έμοιαζε με αυτά που είχαν συζητηθεί. Βασικές δεσμεύσεις, όπως η διασφάλιση ότι τα πλεονάσματα θα ήταν αρκετά υψηλά ώστε να μειωθεί σταδιακά το εθνικό χρέος της χώρας, ήταν τώρα πολύ πιο ασαφείς. Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ενός βέτο από το Βερολίνο, ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, τηλεφώνησε στην Αθήνα.

«Τηλεφώνησα στον Τσίπρα και του είπα ''κοίτα, δεν ξέρω τι έγινε, όμως μου έστειλες διαφορετικό γράμμα''», δήλωσε στην συνέντευξή του στους FT ο Ντάισελμπλουμ. «Και ο Τσίπρας εξεπλάγη. Πώς είναι δυνατόν;» του απάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος κοίταξε τη επιστολή και απάντησε στον Ντάισελμπλουμ: «Κάποιος το είχε αλλάξει».

Τελικώς, οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται μεγάλο μέρος των προτάσεων του Eurogroup και να δεσμεύεται ότι θα τηρήσει τους υφιστάμενους μεταρρυθμιστικούς όρους του προγράμματος.

Η συμφωνία σηματοδότησε το τέλος ενός μήνα θυελλωδών διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ντάισελμπλουμ και το απότομο διαπραγματευτικό του στυλ συγκρούστηκε άμεσα με τον Βαρουφάκη, τον «χαλαρό» και εικονοκλαστικό έλληνα ομόλογό του. Αν και απετράπη η καταστροφή, οι διαπραγματεύσεις άφησαν πληγωμένους εγωισμούς σε όλες τις πλευρές, όπως κατέστησε σαφές ο Ντάισελμπλουμ στην εκτενέστερη συνέντευξή του μέχρι τώρα για το επεισόδιο. Αυτό δείχνει ότι τα επόμενα βήματα, που απαιτούνται ώστε να παραμείνει φερέγγυα η Αθήνα, θα μπορούσαν να γίνουν σε ακόμα πιο τεταμένο κλίμα και να δοκιμάσουν την Ελλάδα και τους 18 εταίρους της στην ευρωζώνη.

Ο Πίτερ Σπίγκελ συνεχίζει στο δημοσίευμα: 

Καθισμένος στο καλο-οργανωμένο γραφείο του στο σύγχρονο, ευρύχωρο ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών στη Χάγη, ο Ντάισελμπλουμ δεν απολογήθηκε για το στυλ του, λέγοντας πως ήταν δουλειά του να «πιέσει» τον Βαρουφάκη.

Τελικά, πιάστηκαν στα χέρια με τον Βαρουφάκη;

Αν και παραδέχθηκε ότι «κάποιες φορές οι άνθρωποι θυμώνουν» στη διάρκεια τέτοιων διαπραγματεύσεων, ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup αρνήθηκε τις αναφορές που έλεγαν ότι οι δυο άνδρες κόντεψαν σε κάποιο σημείο να παίξουν ξύλο.

«Είναι βλακείες», είπε. «Το γεγονός είναι ότι έπρεπε να τον πιέσω για μια λύση, και αυτή είναι η δουλειά μου. Πρέπει επίσης να πιέζω και άλλους υπουργούς, που είναι επίσης αρκετά σκληροί και πεισματάρηδες, για μια λύση».

Οι προσπάθειες του Ντάισελμπλουμ ξεκίνησαν λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή της νέας ελληνικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο, όταν έκανε το ταξίδι στην Αθήνα –το οποίο πολλοί επέκριναν- στο οποίο ο ίδιος και ο Βαρουφάκης κατέληξαν να αψιμαχούν δημοσίως κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφορικά με το μέλλον της διάσωσης της Ελλάδας. Οι αγορές έκαναν «βουτιά».

Επιπλέον, υπερασπίστηκε την απόφαση να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα πριν καν η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει επισήμως την εξουσία, λέγοντας πως προσπαθούσε να «μαζέψει» μέρος της ζημιάς που είχε προκαλέσει η προεκλογική εκστρατεία.

«Υπήρχαν πολλοί πολιτικοί από όλη την Ευρώπη που βασικά παρενέβαιναν, δίνοντας συμβουλές στο ελληνικό εκλογικό σώμα για το ποιον να ψηφίσει, κάτι που δεν πίστευα ότι ήταν σωστό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους και θέλω να τους στείλω το σήμα: σας αποδέχομαι πλήρως ως νέους εταίρους, ας αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

Οι πιέσεις στην Αθήνα

Παρά τη δύσκολη αρχή, ο Ντάισελμπλουμ λέει ότι η σκληρή γραμμή της νέας κυβέρνησης άρχισε να μαλακώνει, καθώς οι δημόσιες διακηρύξεις του Βαρουφάκη και άλλων υπουργών ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει, πυροδότησαν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις τράπεζες. Αυτό, με τη σειρά του, ενέτεινε την πίεση στην Αθήνα να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία. «Ήταν η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο, η επεξεργασία μιας συμφωνίας αποδείχθηκε δύσκολη. Μια πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για να ξεκινήσει η διαδικασία διαλύθηκε σε κακό κλίμα. Ο Ντάισελμπλουμ προσπάθησε και πάλι πέντε ημέρες αργότερα, όμως η κατάληξη αποδείχθηκε ακόμη πιο θεαματική: ο Βαρουφάκης βγήκε από τη συνεδρίαση κατηγορώντας τον Ολλανδό ότι αναίρεσε τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Αθήνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ντάισελμπλουμ επιρρίπτει ευθύνες στην Κομισιόν, η οποία τυπικά δείχνει μεγαλύτερη επιείκεια έναντι της Ελλάδας απ' ότι στους άλλους πιστωτές, λέγοντας πως η παρέμβασή της βραχυκύκλωσε την διαδικασία και πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί.

«Τότε οι Έλληνες νόμιζαν πως είχαν συμφωνία», λέει ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν είχα εμπλοκή σε αυτό και αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο. Αν θέλεις να έχεις μια συμφωνία με το Eurogroup, θα βοηθούσε αν με ενημέρωνες για το τι προσπαθείς να κάνεις».

Οι Financial Times γράφουν με γλαφυρό τρόπο για την αντίδραση του Ντάισελμπλουμ στη διαρροή του έλληνα υπουργού Οικονομικών, για το ναυάγιο του πρώτου Eurogroup:

Έβαλε (ο πρόεδρος του Eurogroup) το κεφάλι του στα χέρια του για να δείξει την αντίδρασή του όταν έμαθε για τη διαρροή –που πιθανώς ενορχηστρώθηκε από τον Βαρουφάκη. «Γνωρίζω πως στην πολιτική όλα έχουν να κάνουν με τον εγκλωβισμό (frame) και το ποιος θα εγκλωβίσει πρώτος τον άλλον», λέει.

«Όμως αν βρίσκεσαι σε μια τόσο ευαίσθητη διαδικασία, προσπαθώντας να ξαναχτίσεις την εμπιστοσύνη, προσπαθώντας να αρχίσει η διαδικασία, το να πηγαίνεις στην αίθουσα Τύπου και να λες ''α, δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτούς τους τύπους, κοίτα τι προσπαθούν να μας επιβάλουν'', αυτό δεν βοηθάει πολύ».

Μια τρίτη και τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου η Αθήνα έστειλε το αίτημα για παράταση και ο Ντάισελμπλουμ άλλαξε στρατηγική. Οι βασικοί παίκτες του ντιμπέιτ ήταν όλοι παρόντες: οι τρεις θεσμοί που επιβλέπουν τη διάσωση της Ελλάδας (η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ), μαζί με «τους Έλληνες και τους Γερμανούς, για να το θέσω ωμά», λέει ο Ντάισελμπλουμ.

Ο καθένας ήρθε για τις προσυνεδριακές διαπραγματεύσεις. Αντί όμως να μιλήσει με τον Βαρουφάκη, ο Ντάισελμπλουμ μίλησε μόνο στον Τσίπρα τηλεφωνικά. «Δεν είδα τον Βαρουφάκη καθόλου εκείνο το πρωί», λέει. «Δεν του μίλησα».

Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων με τον έλληνα Πρωθυπουργό και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ επεξεργάστηκε μια προσφορά «take it or leave it» και την παρουσίασε στον Τσίπρα, την ώρα που η αίθουσα όπου βρίσκονταν οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούσε να ηρεμήσει. «Είπα στον Τσίπρα ότι αυτό ήταν», θυμάται. «Και νομίζω πως μετά από 15 λεπτά με πήρε πάλι τηλέφωνο, και υπήρξε μία λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε. Και αυτό ήταν» καταλήγει ο Ντάισελμπλουμ.