current views are: 2

2 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση22:08

Βαρουφάκης: Ο κ. Λαπαβίτσας έχτισε την καριέρα του πάνω στην επιστροφή στη δραχμή

Καθησυχαστικός ότι θα αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην  εκπομπή στον «Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε εξάλλου το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα στον Guardian.

Δημοσίευση 22:08’
αρθρο-newpost

Καθησυχαστικός ότι θα αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην  εκπομπή στον «Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε εξάλλου το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα στον Guardian.

Καθησυχαστικός ότι θα αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην  εκπομπή στον «Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε εξάλλου το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα στον Guardian.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε το ΔΝΤ, τις άμεσες υποχρεώσεις μας» είπε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο.

«Τι μου είπε ο Σόιμπλε»

Αποκάλυψε εξάλλου τις πρώτες κουβέντες που του είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη συνάντησή τους. «Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση σου», είπε ο Σόιμπλε στον έλληνα ΥΠΟΙΚ, όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και επεσηάμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας «αναφερόταν στα ομόλογα Ιουνίου και Ιουλίου για την ΕΚΤ».

Σε προσωπικό επίπεδο, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, «έχουμε πολύ καλές σχέσεις και σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Τον ξενίζει ότι κάποια κομμάτια του ελληνικού δημόσιου χρέους θα έπρεπε να αναδιαρθρωθούν. Σέβομαι τον φετιχισμό των λέξεων. Σε κάποιους το κούρεμα ηχεί άσχημα. Η ουσία είναι όμως που μετράει». 

«Αλλά για το χρέος προς την ΕΚΤ η θέση μου ήταν πάντα ότι είναι διαφορετικό από αυτά τα κομμάτια. Δεν είναι χρήματα που δανειστήκαμε από την ΕΚΤ. Ο κ. Τρισέ είχε παρέμβει στις δευτερογενείς αγορές για να συγκρατήσει την κατάρρευση της Ελλάδας. Αν δεν τα είχε δανειστεί η ΕΚΤ θα είχαν κουρευτεί 90% το 2012» σημείωσε ακόμα.

«Θα αποπληρώσουμε το ΔΝΤ»

Συνεχίζοντας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις ταμειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας. «Είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο. Είμαστε σίγουροι ότι οι αποπληρωμές θα γίνουν στο ακέραιο, ιδίως στο ΔΝΤ. Το Ταμείο είναι ο ένας διεθνής οργανισμός που δεν έχει δεχθεί ποτέ να μην αποπληρωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Επέμεινε πως στη συμφωνία με το Eurogroup δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «μνημόνιο».

«Στο κείμενο της δικής μας συμφωνίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ισχύον πρόγραμμα, σε Μνημόνιο. Δεν είναι τυχαίο, είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης. Το μόνο δεσμευτικό κείμενο είναι η επιστολή προς τον Ντάισελμπλουμ η οποία κρίθηκε ικανοποιητική», είπε και πρόσθεσε:

«Στο τρίτο Eurogroup όπου υπήρξε η κοινή ανακοίνωση δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη Μνημόνιο. Αναφέρεται μία λίστα από μεταρρυθμίσεις και που οι θεσμοί θα αποδεχθούν ή όχι στη βάση του εάν είναι ευρεία η γκάμα».

Σχολιάζοντας τις διευκρινίσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), πως το Μνημόνιο, σε αντίθεση με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) δεν χρειάζεται να παραταθεί, αλλά και ότι η παροχή κάθε οικονομικής βοήθειας σχετίζεται με την εφαρμογή του Μνημονίου, ο κ.Βαρουφάκης είπε πως «ο EFSF δεν έχει καμία υπόσταση, αντιθέτως κάνει ότι του λέει το Eurogroup. Στην συμφωνία που πετύχαμε στο τελευταίο Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μνημόνιο».

Αιχμές κατά Χαρδούβελη

«Η αλήθεια είναι ότι όταν χρωστάς έχεις χάσει ένα μέρος της ανεξαρτησίας σου. Για να την ανακτήσεις πρέπει να σταματήσεις να χρωστάς. Η μεγάλη διαφορά του μέιλ Χαρδούβελη είναι ότι εμείς διαχωρίσαμε τη σύμβαση» συνέχισε και ενώ επεσήμανε:

«Όπλο του ισχυρού θα ήταν να με εξανάγκαζαν να μειώσω μισθούς, συντάξεις, να πετύχω πρωτογενές πλεόνασμα 3% όπως προέβλεπε το μειλ. Το γεγονός ότι συμφωνήσαμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι ανάλογο με τις συνθήκες θα είναι τεράστια ανάσα. Ο προσδιορισμός “κατάλληλα” στα πρωτογενή πλεονάσματα μας οδηγεί εκτός της αυτοματοποιημένης λιτότητας».

Διαμήνυσε εξάλλου πως «η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει άμεσα» και είπε πως «έχω δεσμευθεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τη λέξη “κούρεμα”». 

Άφησε αιχμές κατά του Γκίκα Χαρδούβελη λέγοντας πως δεν διαπραγματεύθηκε ποτέ με τους δανειστές.

«Όταν διαπραγματεύεσαι πρέπει να είσαι έτοιμος να πεις και όχι» είπε, ενώ για τη δόση σημείωσε πως «δεν ενδιαφερόμαστε να προσυπογράψουμε κάτι που θα αποτελέσει τη συνέχιση του προβλήματος, είπε για πρόγραμμα και δόση».

Τι είπε για τον Λαπαβίτσα

Σχετικά με το ενδεχόμενο Grexit, ο κ .Βαρουφάκης είπε πως είναι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί», ενώ σχολιάζοντας το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα στον Guardian επεσήμανε πως «ο κ. Λαπαβίτσας, έχει χτίσει καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».

Παράλληλα, αναφερόμενος στους οικονομολόγους που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρόσθεσε ότι «η μόνη διαφωνία μου με αυτούς του εξαιρετικούς συναδέλφους μου, είναι ότι εγώ θεωρούσα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όσο κι αν ασκώ κριτική στην αρχιτεκτονική δόμηση της Ευρωζώνης, καταστροφική».

«Αναδιάρθρωση χρέους εντός ευρωζώνης»

Σχολιάζοντας παλαιότερες δηλώσεις του πως «η χρεοκοπία δεν είναι κάτι κακό» ο κ.Βαρουφάκης δήλωσε πως ήδη η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει δύο φορές εντός της ευρωζώνης. Όπως είπε, το PSI που έγινε το 2012 «χρεοκοπία».

«Η αναδιάρθρωση εντός της ευρωζώνης είναι η μοναδική λύση» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών,  τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε ένα νέο deal για την Ευρώπη».

«Πρέπει να γίνει αυτό που έγινε με τη GM το 2009. Πρώτα έγινε αναδριάρθρωση του χρέους και μετά δανείστηκε. Και εμείς αυτό λέμε: Πρώτα αναδιάρθρωση του χρέους και μεταρρύθμιση, και μετά να δανειστούμε» είπε ακόμα.

«Δεν έρχεται η τρόικα στην Αθήνα» – «Δεν συζητάμε τρίτο πακέτο»

Παράλληλα είπε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έρθουν τα κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα.

Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης είπε πως «τη Δευτέρα θα πάω με φάκελο με έξι μεταρρυθμίσεις που θα συζητήσουμε στο συμβούλιο για να δούμε ποιες θα εφαρμόσουμε άμεσα. Θα κριθούμε από τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσουμε, για τις οποίες είμαστε εμείς συγγραφείς».

Αναφερόμενος στα σενάρια περί τρίτου πακέτου διάσωσης, ο κ. Βαρουφάκης τα χαρακτήρισε «ρεσιτάλ τοποθετήσεων προ της ερχόμενης διαπραγμάτευσης. Ό,τι ακούγεται εκτός Eurogroup δεν ισχύει».

Κατηγόρησε εξάλλου την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «επένδυσε στην αστάθεια και την τραπεζική κρίση».

Πόσο θα κοστίζει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για την ανθρωπιστική κρίση θα κοστίσει (στην αρχή) 200 εκατ. ευρώ.

«Έχουμε βρει πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα και εξοικονομήσεις. Παράλληλα συζητάμε με την Κομισιόν για την περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Άφησε να εννοηθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν θα καταργηθεί μέσα στους επόμενους μήνες καθώς όπως σημείωσε, «έχουμε μία δέσμευση απέναντι στους εταίρους μας ότι δεν θα προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες κατά τη διάρκεια της παράτασης. (…) Επειδή το κράτος έχει συνέχεια, ένας νόμος πρέπει να αντικαταστήσει, έναν άλλον. Και αυτό θα μας πάρει κάποιους μήνες. Μέχρι να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να τον πληρώνουν οι φορολογούμενοι».

Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες είπε πως πρέπει να αλλάξουν όμως αυτό είναι θέμα του επόμενου προϋπολογισμού.

Οι «κόκκινες» γραμμές του Ιουνίου

Τοποθετούμενος επί τη επόμενης διαπραγμάτευσης, τον Ιούνιο, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε τις τρεις «κόκκινες» γραμμές που θα θέσει:

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας να μην “σκοτώνουν” την οικονομία, να υπάρχει ρήτρα ανάπτυξης για το χρέος και οι επενδύσεις στην Ελλάδα να μην μικρότερες των αποταμιεύσεων».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει βιασύνη.

«Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά, αφού η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποκύψει στη σαγήνη της δημοφιλίας» είπε.

Τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, σημείωσε πως ο «ο τρόπος λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ είναι απαράδεκτος», ενώ για τον ΟΣΕ είπε πως «η είσοδος ιδιωτών είναι επιβεβλημένη».

Χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση τα ΔΕΗ «λάθος», ενώ είπε πως «το τίμημα για το Ελληνικό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό». Για τα περιφερειακά αεροδρόμια, είπε πως «θα ξανακοιτάξουμε το ζήτημα».

Για τη νέα συλλογική σύμβαση που υπεγράφη στη ΔΕΗ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε «άγνοια» και είπε πως «έχω πρόβλημα, εάν όντως υπάρχει αύξηση των μεγάλων μισθών στη ΔΕΗ».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, διέψευσε μετ’ επιτάσεως τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας Γκεργκ Άσμουνσεν, πριν τη συνάντησή του με τον Σόιμπλε.

«Τι δώσαμε στο Eurogroup»

Σε απάντηση για το τι έδωσε η κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης, είπε πως «δεν κερδίσαμε αναπτυξιακά μέτρα και δεν προχωρήσαμε αρκετά το πρόγραμμα μας».

«Ωστόσο δεν συμβιβαστήκαμε στην βασική μας αρχή, δηλαδή όχι νέα υφεσιακά μέτρα», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ΦΠΑ είπε ότι «είναι απαράδεκτο το ότι βρίσκεται στο 23%. Θα ήθελα να το δω να πέφτει σταδιακά στο 15% και να πληρώνεται όμως».


σχετικα αρθρα