Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, στον τρίτο όροφο του κτιρίου της Συγγρού, είναι για πρώτη φορά ανοικτό μετά από τα 2,5 χρόνια δύσκολης διακυβέρνησης της χώρας. 

Από χθες και μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν και έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να συναντήσει μεγάλο αριθμό βουλευτών και στελεχών του κόμματος, πρωτοκλασάτων και μη, σε μία προσπάθεια ανανέωσης των πολιτικών δεσμών και αναζήτησης των καλύτερων δυνατόν προτάσεων για την επόμενη ημέρα του κόμματος. 

Οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά δεν περιορίζονται μόνον σε στελέχη του «προεδρικού κύκλου» αλλά περιλαμβάνουν και πολλούς από τους «ανένταχτους» της κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς και κομματικούς παράγοντες, ενώ χθες ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είχε συνάντηση και με τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. 

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη αστάθεια, που οφείλεται στα αντικρουόμενα μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης προς πολίτες και πιστωτές αλλά και στην εμφανή απουσία σχεδίου, ο κ. Σαμαράς προετοιμάζεται ώστε να απαντήσει σημείο προς σημείο στην κριτική που του έχει ασκηθεί και να σηματοδοτήσει την πορεία της Ν.Δ. στην επόμενη ημέρα. Αρκεί, βέβαια, να αποδειχθεί ότι υπάρχει ειλικρινής διάθεση και από την πλευρά όσων επικρίνουν τους χειρισμούς της ηγεσίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο κ. Σαμαράς, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αναμένεται να ανακοινώσει:

 •    τη ριζική αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού, από τη βάση μέχρι την κορυφή
 •    την ενίσχυση της συλλογικής λειτουργίας στο κόμμα
 •    την αλλαγή προσώπων – κλειδιά στο κόμμα και το στενό πυρήνα συνεργατών του κ. Σαμαρά. Ειδικά από την ομάδα που ακολούθησε τον κ. Σαμαρά και στο Μαξίμου αναμένεται να απομακρυνθούν τουλάχιστον δύο στελέχη. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί θα προκληθεί αίσθηση ενώ η εξέλιξη θα σηματοδοτεί και τη μεταβολή των συσχετισμών στο στενό περιβάλλον του τέως Πρωθυπουργού
 •    την εντατική συζήτηση για το ιδεολογικό στίγμα και τον πολιτικό λόγο του κόμματος. 

Ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να οδηγήσει τις εσωτερικές διεργασίες σε μία έκτακτη εθνική συνδιάσκεψη, ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Στόχος είναι να υπάρξει χώρος για αυτοκριτική και ανασυγκρότηση του κόμματος, χωρίς αυτό να συνιστά αμφισβήτηση της ηγεσίας ή να λειτουργεί υπονομευτικά για τη λειτουργία του κόμματος, και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Με αυτό, άλλωστε, το σκεπτικό στο επιτελείο του κ. Σαμαρά απορρίπτεται με ένταση το σενάριο σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, όπως ζητούν πολλοί εκ των βουλευτών.