Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η κίνηση της Άγκυρας να δεσμεύσει για διάρκεια 10 μηνών (από την 1η Μαρτίου 2015 ως την 31η Δεκεμβρίου 2015) μία τεράστια περιοχή στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο ως πεδίο βολής για την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά αποτελεί σοβαρότατη πρόκληση. Και τούτο ισχύει παρά το γεγονός ότι η Τουρκία υποχρεώθηκε τελικά να πάρει πίσω την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.

Η τουρκική «υποχώρηση» έγινε επειδή η Άγκυρα προφανώς κατάλαβε ότι είχε ενοχλήσει παράγοντες πέραν της Ελλάδος και ότι μάλλον το παράκανε. Άλλωστε, μέσα σε δύο μήνες προχώρησε σε δύο κινήσεις ανάλογης προκλητικότητας, καθώς δεν πρέπει να λησμονείται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε εκδώσει άλλες δύο ΝΟΤΑΜs, εξίσου προκλητικές, με τις οποίες δέσμευε τεράστιες περιοχές στο Αιγαίο για επικίνδυνες επιχειρήσεις (hazardous operations). Τότε η περίοδος ήταν, δημοσιογραφικά και πολιτικά, «νεκρή». Είχε όμως προκαλέσει συναγερμό με αποτέλεσμα να συγκληθεί επειγόντως σύσκεψη με τους τότε υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο και Νίκο Δένδια, παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα δεν παραιτείται από καμία διεκδίκηση τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο. Επιμένει να κινείται συστηματικά, δοκιμάζοντας τις ελληνικές αντοχές. Γνωρίζει ότι η δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης της Αθήνας είναι σχεδόν ανύπαρκτη – παρά τους λεονταρισμούς της νέας πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου – και μάλλον επιδιώκει να σύρει την ελληνική πλευρά σε μία κλιμάκωση που μόνο εις βάρος της τελευταίας μπορεί να αποβεί. 

Αυτό που έχει ενδιαφέρον να παρατηρηθεί είναι πως θα κινηθεί τελικά η Τουρκία στην πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον μοχλό των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά έγινε κατ’ αρχήν δεκτή από την Άγκυρα και πλέον θα φανεί που μπορεί να οδηγήσει. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται άλλωστε να πιστεύει ότι κινήσεις όπως η πολιτικοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας δεν βοηθούν. Αυτό που χρειάζεται είναι κινήσεις χαμηλής πολιτικής αλλά και πρωτοβουλίες, ακόμη και σε δύσκολα θέματα, που θα μπορούσαν να προετοιμάσουν την ατμόσφαιρα για κάτι ευρύτερο, δημιουργώντας εμπιστοσύνη. Είναι ξεκάθαρο ότι αντιλαμβάνεται πως αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μείζονες πρωτοβουλίες. Ο κίνδυνος με αυτή την τακτική είναι βέβαια να συνεχίζει η Άγκυρα να «παγώνει» ελληνικά δικαιώματα, ίσως όμως να είναι νωρίς για συμπεράσματα.