Γράφει ο Παναγιώτης Τζανεττάτος

Τη διαδικασία της ενημέρωσης της Βουλής για τη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές, αλλά όχι της κύρωσης, επιλέγει τελικά η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους εσωτερικούς τριγμούς.

Σύμφωνα με το επικρατεστερο σενάριο θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής». Στην ουσία πρόκειται για μια μίνι συζήτηση τύπου προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, όπου ο Πρωθυπουργό ενημερώνει ή κάνει δηλώσεις για οποιοδήποτε δημόσιο σοβαρό ζήτημα.

Το λόγο παίρνουν για να τοποθετηθούν οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, ενώ  δυνατότητα παρέμβασης έχουν και οι αρμόδιοι Υπουργοί. Η διάφορα σε σχέση με τη προ ημερησιας  είναι ο αισθητά μειωμένος χρόνος των αγορεύσεων (10 λεπτά για τον Πρωθυπουργό και 5 για τους υπόλοιπους), κάτι όμως που παραδοσιακά στη σύγχρονη κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου δεν τηρείται ούτε κατά προσέγγιση.

Ωστόσο, το πολιτικό πλεονέκτημα της επιλογής αυτής είναι οτι δεν περιλαμβάνει ψηφοφορία ούτε τοποθετήσεις στην Ολομέλεια από βουλευτές, γεγονός που αποσυμπιέζει όλους εκείνους που αντιδρούν από την κυβερνητική πλειοψηφία. Σε νομικό δε επίπεδο δεν παράγει τα έννομα αποτελέσματα ενός ψηφισμένου νομοσχεδίου ή τροπολογίας ( όπως η προηγούμενη δίμηνη παράταση) και ενδεχομένως να μπορεί να αμφισβητηθεί στο μέλλον. 

TAGS