Ερώτηση για το αν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αν υπάρξει τυχόν διάθεσή τους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου και Ιωάννης Δριβελέγκας.

Οι δύο βουλευτές απευθυνόμενοι στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παναγιώτη Σκουρλέτη, αναφερουν «μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μεταφορά των διαθέσιμων από επιδοτήσεις και ενισχύσεις αγροτών στην Τράπεζα της Ελλάδος, έρχεται η σειρά των επιδομάτων ανέργων, αφού μετά το αίτημα του ΟΔΔΗΧ για την αξιοποίηση και διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων που εποπτεύετε, αποστείλατε επιστολή και προτρέπετε τις διοικήσεις Ταμείων και του ΟΑΕΔ να επενδύσουν με τη σύναψη πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας (repos)».

Παράλληλα, προσθέτουν ότι η κυβέρνηση «ενώ κατά το παρελθόν έχει δηλώσει ότι παρέλαβε τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων εντελώς άδεια, σήμερα προτρέπει τις διοικήσεις να επενδύσουν τα διαθέσιμα».

Οι δύο βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν αν υπάρχουν τελικά διαθέσιμα ή είναι άδεια τα ταμεία των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ποιος θα πληρώσει τις ζημιές σε περίπτωση που η επένδυση που προτείνει ως υπουργός στους Οργανισμούς αποβεί ζημιογόνος και αν έχει εγκαταλείψει την προγραμματική δέσμευση για αύξηση του αριθμού των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων που θα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, αφού με μια απλή τροποποίηση των προϋποθέσεων μπορεί να διατεθεί μέρος των διαθεσίμων του ΟΑΕΔ σ' αυτό τον σκοπό. Ζητούν επίσης να κατατεθούν στη Βουλή για κάθε ασφαλιστικό ταμείο το ταμειακό διαθέσιμο κατά τον προηγούμενο μήνα, τα αναμενόμενα έσοδα για το επόμενο τρίμηνο, τα αναγκαία ποσά για την καταβολή των συντάξεων και των άλλων υποχρεώσεων των ταμείων για το επόμενο τρίμηνο και την υπό έκδοση ΚΥΑ για το πρόγραμμα μακροχρόνιων ανέργων το 2015.