ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι απαντά το Μαξίμου για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2015, 17:31 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2015, 17:31
Τι απαντά το Μαξίμου για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις αυξήσεις στη νέα Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ δίνει το Μαξίμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απάντηση στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις αυξήσεις στη νέα Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δίνει το Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες και των συνδικάτων». Σημειώνουν, επίσης, ότι «δεν ακολουθούμε συνεπώς τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «αντίθετα, επίσης, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, την οποία θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και θεμελιώδες εργαλείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, όπως είναι γνωστό, είναι βασικό όπλο για την καταπολέμηση της λιτότητας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας και πρώτα από όλα των πιο αδύναμων».

Και συνεχίζουν:

Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές. Οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη της συγκεκριμένης Σύμβασης, είναι επομένως εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. που υπέγραψε την σύμβαση με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανές αυξήσεις σε τιμολόγια της ΔΕΗ εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης, «εκτός πραγματικότητας». Επ’αυτού, υπενθυμίζουν ότι «παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε πολιτικές αύξησης των τιμολογίων, επιβαρύνοντας κατά πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Τέλος, επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου ότι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα, σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ και την πρόσβαση των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν γνωστά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.