«Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ενιαίου χώρου Schengen, θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού γιατί αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με πρωτοβουλίες της Ε.Ε. που αναφέρονται σε ενδεχόμενη επαναφορά περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων εντός του ενιαίου χώρου του Σένγκεν.
«Σε μία δυσχερή συγκυρία, όπως η παρούσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να αναζητά διέξοδο με επαναφορά μηχανισμών που παραπέμπουν στο παρελθόν και στην προ-ευρωπαϊκής ένωσης εποχή, θα πρέπει να εργασθεί προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης και να ενισχύει αντί να αποδυναμώνει τα κράτη-μέλη που στα εξωτερικά τους σύνορα επωμίζονται και διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος της λαθρομεταναστευτικής πίεσης» επεσήμανε ο κ. Παπουτσής.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι θα πρέπει να μειωθεί το βάρος που επωμίζονται τα Κράτη – Μέλη στα εξωτερικά σύνορα λόγων των αυξημένων λαθρομεταναστευτικών πιέσεων με με εφαρμογή του μέτρου της ανακατανομής παράνομων μεταναστών σε Κράτη-Μέλη, ανάλογα με πληθυσμιακά ή γεωγραφικά κριτήρια.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να τροποιηθεί το περιεχόμενο του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, ο οποίος, στην παρούσα του μορφή, επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα.

Το απόγευμα θα  πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο, υπό την προεδρία του κ. Παπουτσή, παρουσία της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, της Ε.Υ.Π., καθώς και τους αρμόδιους επιτελείς και εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών.