Να «θαφτούν τα τσεκούρια του πολέμου» μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων καλεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στέλνοντας όμως εκ νέου αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας τήρηση των δεσμεύσεων και να κάνει «λιγότερα για τους "τίτλους" και περισσότερα για τους πολίτες».

Στο άρθρο του στην ιστοσελίδα δικτύωσης Linkedin με τίτλο «Η Ελλάδα και η ευκαιρία του τετράμηνου παραθύρου» ο κ. Σουλτς υπογραμμίζει ότι «αναλυτές και αρθρογράφοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιο δράμα θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί σε τέσσερις μήνες από τώρα». Όμως, συμπληρώνει ότι «αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς εάν υπάρχει κάτι που αυτή η συμφωνία έφερε είναι  περισσότερος χρόνος. Όχι χρόνος για να αναπνεύσουμε, αλλά για να χτίσουμε εμπιστοσύνη και σταθερά μέτρα ώστε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Θα ήταν, λοιπόν, ανεύθυνο να θεωρήσουμε αυτή την παράταση ως μια μικρή παύση προτού ξεκινήσει η επόμενη αιματηρή μάχη».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθύνει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση:

Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αδράξουν την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το κάθε λεπτό σε αυτή την παράταση. Όχι να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος είπε τι, όχι να "πετούν τη μπάλα στην εξέδρα" και να προσπαθούν να υπαναχωρήσουν από τις δεσμεύσεις, ούτε να απειλούν με "Αρμαγεδδώνα" στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα θα πρέπει να κάνουν κάτι λιγότερο "για τους τίτλους" και περισσότερο χρήσιμο για τους πολίτες. Πάνω σε αυτό το ζήτημα το βάρος είναι εξ ολοκλήρου στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι ώρα να θαφτούν τα τσεκούρια και να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν στη συμφωνία του Eurogroup και να αναπτυχθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα φέρουν ροή επενδύσεων, αύξηση φορολογικών εσόδων με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και διατήρησης ενός ικανού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει στην Αθήνα, το Βερολίνο και σε όλες τις συναντήσεις μου με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες» σημειώνει ο Μάρτιν Σουλτς.

 

 

O κ. Σουλτς έθεσε τρεις παράγοντες πιστεύοντας ότι εάν υλοποιηθούν και χρησιμοποιηθούν έξυπνα θα μπορούσαν να ωθήσουν την Ελλάδα σε ένα νέο μονοπάτι.

  • Πρώτον, η εκλογή μιας κυβέρνησης που δείχνει πρόθυμη να καταπολεμήσει φοροδιαφυγή και απάτες. Είναι στο χέρι της να τα καταφέρει. «Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δείχνει να έχει διαγνώσει τα προβλήματα πρόβλημα σωστά αλλά έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει τους δανειστές της ως αποδιοπομπαίους τράγους. Αυτή η άποψη μπορεί να περνάει σε ορισμένους από τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί τους πολύπλοκους παράγοντες του προβλήματος» ση.
  • Δεύτερον η Ε.Ε. αρχίζει να καταλαβαίνει τις επιπτώσεις από την ακραία λιτότητα. Τώρα τα υγιή δημοσιονομικά παραμένουν κρίσιμα γιατί χωρίς αυτά οι οικονομίες είναι ασταθείς αλλά από την άλλη υπάρχει ισχυρότερη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ανάπτυξη και μέτρων που είναι φιλικά στις επενδύσεις.
  • Τρίτον η Ε.Ε. έχει τώρα ένα πολύ συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Αν η Ελλάδα δημιουργήσει μια οικονομική δομή απαλλαγμένη από την ενδημική διαφθορά με ένα σταθερό νομικό περιβάλλον μπορεί να γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, για παράδειγμα.

«Υπάρχει ευκαιρία. Αλλά μεγάλος μέρος από αυτή θα εξαρτηθεί από το πόσο εποικοδομητικοί θα είναι οι επόμενοι μήνες» σημειώνει ακόμα.